Господи, пази Кралицата. Великобритания се моли за здравето на Елизабет II

OFFNews 08 септември 2022 в 15:18 17598 0

Елизабет II (Елизабет Александра Мери Уиндзор), върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Снимка Getty Images

Елизабет II (Елизабет Александра Мери Уиндзор), Кралица и държавен глава на Великобритания, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Кралица Елизабет II е "под лекарско наблюдение" в резиденцията Балморал, лекарите са загрижени за нейното здраве, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от ВВС.

„Цяла Великобритания е дълбоко загрижена“, каза премиерът на Обединеното Кралство Лиз Тръс. Британската BBC преустанови излъчването на редовната си програма и премина в режим на включвания, информиращи за ситуацията около Бъкингамския дворец.

Британският премиер Лиз Тръс и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър напуснаха светкавично заседанието на Камарата на общините веднага след информация за усложненото здравословното състояние на британския монарх. Миг по-рано най-важните политици получиха специално съобщение.

След новината за кралицата край Бъкингамския дворец въпреки мрачното време започнаха да прииждат хора. Самата кралица е в любимата си резиденция, замъка Балморал в Шотландия. При Елизабет II вече се намира престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила. За Шотландия са отпътували принц Хари и Меган Маркъл, съобщи Ройтерс.

God Save the Queen

Строфите на британския химн нахлуха буквално в ежедневието на британците, които обичат кралицата си и се молят за нейното здраве.

„Цялата страна е дълбоко загрижена за новините от Бъкингамския дворец . Моите мисли – и всички в Обединеното кралство – са с Нейно Величество Кралицата и нейното семейство в този момент.“ - написа премиерът  Тръс в Twitter.

„Моите молитви и тези на хората от цялата Англиканска църква са с Нейно Величество Кралицата днес. Нека присъствието на Бог да укрепи и утеши Нейно Величество, нейното семейство и онези, които се грижат за нея в Балморал“, написа Джъстин Уелби , архиепископ на Кентърбъри , глава на англиканската църква.

„Всички сме дълбоко загрижени от съобщенията за здравето на Нейно Величество . Моите мисли и желания сега са с кралицата и цялото кралско семейство.“ - написа и Никола Стърджън, министър-председател на Шотландия .

Лидерът на опозицията Кийр Стармър , от своя страна зяви, че "той и останалата част от страната са дълбоко загрижени от новините от Бъкингамския дворец". „В този момент мислите ми са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство. Присъединявам се към всички в цяла Великобритания с надеждата за нейното възстановяване “, добави той.

BBC прекъсна програмата си и започна да информира изключително за състоянието на кралицата и случващото се в кралския двор.

Вчера 96-годишната британска кралица отложи онлайн заседание на Тайния съвет, след като лекарите ѝ препоръчаха да си почине, съобщиха пресслужбата на Бъкингамския дворец.

Напоследък Елизабет II има проблеми с придвижването, а през февруари се разболя от COVID-19. В момента тя се намира в кралската лятна резиденция в Балморал, Шотландия. За здравето на британския монарх се грижат докторите в замъка.

В нарушение на традицията кралицата се срещна с напускащия министър-председател Борис Джонсън и неговата наследничка Лиз Тръс в Балморал. По време на 70-годишното си управление кралицата обикновено е посрещала новоизбраните британски премиери в Бъкингамския дворец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови