По-страшно от кошмар: Източна Гута след последната бомбардировка

OFFNews 21 февруари 2018 в 12:43 4758 4

"Можем да чуем виковете и плача на жените и децата от прозорците на домовете им. Ракетите и мините падат върху нас като дъжд. Няма къде да се се скрием. И това не е краят", казва Фира Абдулах, живеещ в Източна Гута. Ситуацията в окупирания от бунтовниците анклав в Сирия е отвъд, по-страшна от представите ни, коментира дни след последната бомбардировка координаторът за сирийската криза на ООН Панос Мумдзис пред Би Би Си.

Те причиниха смъртта на най-малко 250 души. Мъртви са повече от 50 деца. Още около 1 200 души са ранени.

С обяснението, че искат да освободят зоната от терористи, бомбардиралите ги правителствени сили засилиха нападенията си в неделя през нощта.

Днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви чрез говорителя Стефан Дюжарик, че е "дълбоко обезпокоен" от случващото се в Източна Гута, пише БТА. Той добави, че Източна Гута е била обявена за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция и припомни, че по думите на Гутериш всички страни трябва да поемат "своите ангажименти в тази насока".

През последните 48 часа в анклава бяха бомбардирани 6 болници. Три от тях вече не могат да функционират, а две работят частично, посочи регионалният координатор на службата по хуманитарните въпроси на ООН за Сирия.

Само вчера в намиращия се на изток от Дамаск район загинаха 106 цивилни, по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Последните 48 часа са най-кървавите две денонощия след химическата атака срещу обсадения анклав през август 2013 г., при която бяха избити стотици.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "изключително обезпокоен" от ставащото в Източна Гута, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви пред парламента, че нещата там отиват към "хуманитарен катаклизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.02 2018 в 18:35

Там не се случва съвсем нищо по-различно, от разчистването на всички досегашни чували, пълни с брадати безумци.
А тия щом ги съжаляват - скоро ще могат да си ги приберат вкъщи. И да напечатат милиони джендърни тениски "ми ту" и "жю суис ...". Макар че правилно ще е на всичките да пише "... идиот".

10571

1

Hissarion

21.02 2018 в 13:01

Подобно е и положението в Африн, защото там пък тече турската "маслинова клонка".