Отчетоха най-тежкото недохранване на деца в Сирия от началото на войната

ОFFNews 29 ноември 2017 в 18:48 6736 0

Снимка АФП

Недохранването сред децата в обсадения от сирийските войски анклав Източна Гута край Дамаск е най-тежкото от началото на войната през 2011 г., предаде Франс прес, като цитира изявление на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

"Неотдавнашно проучване, извършено в Източна Гута в началото на месеца, показва че 11,9 на сто от децата на възраст под пет години страдат от тежко недохранване. Това е най-високото равнище, отчитано в Сирия от началото на войната", се казва в комюнике на УНИЦЕФ. Фондът уточнява че при аналогично проучване в Източна Гута през януари тази година само 2,1 на сто от децата са страдали от тежко недохранване.

Близо 400 000 души, половината от които деца, се намират в капан в бунтовническия бастион, намиращ се източно от Дамаск. Сирийските правителствени войски обсаждат Източна Гута от средата на 2013 година.

"Насилието, липсата на хуманитарна помощ и астрономическите цени на хранителните продукти засилиха недохранването сред най-малките деца" в този район, който е едно от последните укрепления на бунтовниците, допълва УНИЦЕФ. Организацията предупреждава, че близо една трета от децата, участвали в изследването, страдат от забавяне на растежа. Майките на децата на възраст под две години са били принудени да съкратят или дори да прекъснат кърменето им, защото самите те страдат от недохранване.

Източна Гута е една от четирите зони за деескалация в страната. През последните седмици обаче насилието в района се засили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!