Пица от Кръстника: Италия арестува пореден бос на сицилианската мафия след 16 години бягство

Едгардо Греко се трудоустроил като пицар в ресторант във Франция, издали го публикации в медиите и фейсбук

OFFNews 04 февруари 2023 в 21:38 4550 1

Снимка Полиицята в Косенца

Едгардо Греко vel Паоло Димитрио

Италианската полиция за борба с мафията арестува още един укриващ се мафиот само две седмици след сензационния арест на 16 януари на сицилианския супербос на Коза Ностра Матео Месина Денаро в здравна клиника в Палермо, Сицилия.

Този път е спипан 63-годишният Едгардо Греко. Задържането му е осъществено в Сент Етиен, Франция, където работел под името Паоло Димитрио като пицар в италианския ресторант Caffe Rossini.


Греко, част от калабрийската Ндрангета, беше осъден задочно през 1991 г. за двойното убийство на братята Стефано и Джузепе Бартоломео, за които в материалите по делото се твърди, че ги е убил с железни пръти, преди да разтвори телата им в киселина. След осъждането си се е укривал от италианското правосъдие.

Описан като „опасен беглец“ от Никола Гратери, прокурорът борец срещу мафията, който ръководи разследването като ръководител на прокуратурата на Катандзаро, Калабрия, Греко беше осъден и за опит за убийство на няколко служители на затвора, което му спечели прякора „prison killer", затворническият убиец.

Прокурорът Гратери влязъл в следите на Греко, след като мафиозът-пицар бил представен в статия във френския вестник Le Progres, която пък ресторантът публикувал на официалната си страница във Facebook.

Греко редовно правел публикации в социалните медии под фалшивото си име. Журналистът и писател Роберто Савиано, който живее под полицейска закрила откакто публикува книгата си „Гомор“ през 2006 г., каза пред CNN, че е обичайно босовете на мафията да търсят внимание. „Типично е. Вижте Ел Чапо, който, докато работеше, искаше да се срещне с Шон Пен, който пък искаше да направи филм за него. И Ал Капоне искаше да участва в снимачната площадка на „Лицето с белег“, обяснява Савиано.

Италианската полиция за борба с мафията обяви, че има още четирима големи мафиоти, които се укриват, и няколко по-малки фигури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

1

Constanza

05.02 2023 в 10:56

А можеше да прескочи мафиотските тъпанарщини и направо да работи върху отварянето на пицарията на мечтите. Тогава никой нямаше да го гони и нямаше да лежи в затвора, ама де толкоз мозък на едно място...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки