Пиянство по време на война: Цялата тази история е един голям позор. Особено за татко

Как синът на високопоставен генерал от ФСБ тръгна за Украйна, за да стане зам.-губернатор на окупирана област, но се върна след пиянска престрелка

OFFNews 20 октомври 2022 в 14:31 10284 3

история

Снимка "Важные истории"

Руски войници в Херсон.

В средата на юни в кафене "Еда.Топи", разположено на брега на Днепър в окупирания Херсон, е имало престрелка. Убити са двама офицери от ФСБ и един военнослужещ от руската армия. Друг офицер от ФСБ и служител на Министерството на отбраната са тежко ранени. Няколко дни по-късно съветникът на президента Олексий Арестович заявява, че това е дело на украински партизани. По-късно бившият агрегатор и сегашен новинарски сайт Yahoo News съобщава, позовавайки се на документ от Следствения комитет, че стрелбата е резултат от пиянска свада между руски военнослужещи.

За инцидента писаха не само руски и украински медии, но и много от водещите световни медии. Изглеждаше, че всички подробности вече са добре известни. Въпреки това в историята все още имаше една загадка. И заради това интригата в московските кабинети на високопоставени генерали от ФСБ, Министерството на отбраната и Следствения комитет продължава: едни правят всичко възможно, за да запазят тайната, а други, желаейки да отмъстят на опонентите си, се опитват да я разкрият.

Тайната е името на офицер от ФСБ, който в този ден се е забавлявал в ресторант в Херсон. В документите по наказателното дело, публикувани от Yahoo News, ролята му е описана само в един ред: "Неизвестен член на ВПО-9 (временна оперативна група) от руската ФСБ избяга от мястото на инцидента."

"Той просто се уплаши и избяга. Всички във ФСБ знаят кой е той, но правят всичко възможно никой да не разбере името му. Защото цялата тази история е едно голямо неудобство. Както за него, така и за татко", обяснява служител на руските тайни служби, запознат със ситуацията.

"Важни истории" открива името на този човек. Оказва се, че той е син на един от най-влиятелните генерали от ФСБ.

Пиянството

Официалната версия за престрелката в Херсон е изложена на брифинг на военно-следствения отдел на руския Черноморски флот към Следствения комитет. На 17 юни 32-годишният Игор Судин, родом от Махачкала, заедно със своя колега, 28-годишния Сергей Обухов от село Мугреевски, Ивановска област, пият в кафене "Еда.Топи" на брега на Днепър в Херсон.

Судин - старши оператор на екипаж на безпилотник от артилерийска разузнавателна батарея; младши сержант. Обухов - командир на отделение от взвода за звуково разузнаване на артилерийската разузнавателна батарея; сержант. И двамата служат по договор в 8-ми отделен артилерийски полк, разположен в Симферопол.

Същия ден група служители на ФСБ: Дмитрий Бородин, подполковник от Службата за икономическа сигурност (СИС), Игор Якубински и Сергей Привалов от Центъра за специални цели (ЦСП) пият в същия ресторант.

"Установява се самоличността на четвъртия член на руската Федерална служба за сигурност", се казва в материалите по наказателното дело.

И двете компании "се разхождаха, пиеха алкохол. Около 20:00 ч. на двамата служители на ФСБ не им харесало, че военнослужещите на договор пият, докато са в униформа и въоръжени. Те им направили забележка".

Служителите на ФСБ са избрали възможно най-неподходящото време и място за разпрата. Още от първия ден на окупацията на Херсон руската армия, вместо обещаните от местното население и ФСБ цветя и шпалир, се сблъсква с мащабно партизанско движение. През нощта военните патрули са постоянно атакувани, а жителите на града предават на украинската армия информация за местоположението на окупаторите. В отговор руските военни започват да тероризират цивилното население. Хората са отвличани и измъчвани масово.

"Всички там (в кафенето) бяха пияни. Когато започнаха разправиите, военните започнаха да искат да видят документите си, а нашият каза нещо от рода на "кои сте вие, иди и се наспи". В крайна сметка един от войниците на договор грабна пистолета си и започна да стреля по пода, искайки документи - или си е помислил, че става дума за ДРГ (подривна разузнавателна група), или просто е бил пиян", казва офицер от ФСБ, запознат със ситуацията.

Човекът, което вади пистолета от кобура, е младши сержант Сергей Обухов.

"След това служителят на ФСБ С. Привалов се опитва да изтръгне пистолета от ръцете на Обухов", се казва в материалите по наказателното дело.

Тогава сержант Игор Судин решава да се застъпи за своя другар по оръжие. Грабва автомат АК-74 и открива огън по нападателите. Те започнаха да стрелят в отговор. В резултат на това на място загиват двама офицери от ФСБ - Игор Якубински и Сергей Привалов - и военнослужещият Сергей Обухов. Ранените Дмитрий Бородин и Игор Судин са изпратени в болницата на Министерството на отбраната в Севастопол.

Само един човек е останал невредим - същият "неидентифициран" служител на ФСБ, който избягал от кафенето.

Син на генерал

Името на избягалия офицер от ФСБ много бързо става известно на органите на реда. На първо място заради известната му фамилия. И по същата причина дори анонимните канали в Телеграм, които пишат за специалните служби, се страхуват да го назоват: "Подполковник Дмитрий Бородин е ранен в кафене в Херсон. Другарят му по оръжие се спасява от куршумите. И сега се води ожесточена борба да се забрави фамилията на този таен човек, а ФСБ да я изчисти", пише Infobomba.

Двама източници от ФСБ, запознати с подробностите около престрелката в Херсон, посочват името на "този таен човек". Оказва се, че това е Евгений Тихонов, син на известния генерал от ФСБ Александър Тихонов.

От 1998 г. до септември тази година, т.е. в продължение на почти 25 г., Тихонов-старши е ръководител на Центъра за специални операции на ФСБ. Центърът е създаден върху основата на легендарните специални части "Алфа" и "Вимпел". В продължение на много години Тихонов остава един от най-секретните и влиятелни генерали на ФСБ. През септември тази година той е освободен от военна служба поради навършване на пределна възраст. Това се случва само няколко месеца след пиянската престрелка в Херсон, но източниците на "Важни истории" настояват: Тихонов е планирал да напусне още преди тази новина.

Тихонов-младши работи в дирекция "П", която контролира руската промишленост. От началото на войната ФСБ изпраща свои служители в Украйна. От тях се очаква да вършат оперативна работа в окупираните територии. Но за някои служители на ФСБ тези командировки се превръщат в чудесна възможност да спечелят пари (в украинските градове има много изоставени имоти и активи, които могат да бъдат отнети), както и да напреднат в кариерата. Според служител на ФСБ Тихонов-младши е отишъл в Украйна, "за да стане заместник-губернатор на Николаевска област. По препоръка на баща му."

Плановете за кариера на Евгений Тихонов обаче са осуетени първо от украинската армия, която не му позволява да превземе административния център на областта - град Николаев. А след това надеждите на сина на генерала за висок пост са окончателно погребани от престрелка в ресторант в Херсон. Нещо повече, в средите на правоохранителните органи се осъжда не толкова фактът, че пияни служители на ФСБ са участвали в престрелка с пияни договорни войници, а страхливото, по мнението на колегите им, поведение на Тихонов-младши: той е избягал от ресторанта, оставяйки другарите си. "По-късно той каза, че всъщност е бягал за помощ, но кой би повярвал в това сега?", въздиша източникът от ФСБ.

Инцидентът изостря и без това ожесточената задкулисна война между Министерството на отбраната и ФСБ. Двете ведомства се обвиняват взаимно, че са дезинформирали руското ръководство за потенциала на украинската армия и са оценили настроенията в украинското общество, което в крайна сметка е довело до провала на руската офанзива. Освен това военното контраразузнаване, което контролира Министерството на отбраната, е събрало "тонове материали" за образуване на наказателни дела за масови присвоявания в руската армия в навечерието на войната. Но тези материали досега са били укривани от Кремъл.

Когато се случва стрелбата, и двете страни в конфликта - ФСБ и Министерството на отбраната - се опитват да повлияят на Следствения комитет, за да наклонят разследването в своя полза. В крайна сметка СК избира страната на ФСБ: основният обвиняем по наказателното дело е младши сержант Игор Судин.

Подполковник Сергей Привалов, убит от Судин, е погребан в Петропавловск-Камчатски. "Загинал при изпълнение на служебния си дълг" - така описва смъртта му местен вестник. Сергей Обухов е погребан в Крим, където оцеляват съпругата му и шестгодишният му син.

Новинарският портал 168.ru от родната на Обухов Ивановска област описва смъртта му по следния начин: "На 17 юни 2022 г. сержант Сергей Обухов, командир на подразделение за звуково разузнаване, загина по време на военна служба на териториите на специална военна операция в ЛДНР. По време на бойни действия той проявява смелост и храброст. С цената на собствения си живот той спасява другарите си, които благодарение на неговия подвиг успяват да се измъкнат от обкръжението".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1060

3

Nuclear Blast

20.10 2022 в 17:51

Виждам Прага и Варшава, Будапеща, Букурещ - Все места любими - част от руската държава. Виждам пагоди в Шри Ланка, И Корея, и Китай, Откъдето и да мина с танка, Навсякъде е моят край любим. Виждам Амазонската рекичка, крокодили виждам аз, Моята земя това е - руската страна! Недалеч са пирамиди, пълноводен Нил тече - Мие роден руски бряг. Рус, гордея се с теб! Виждам Вашингтон в далечината, Далас виждам и Тексас, Колко е приятно тук, в Русия, да изпиеш вкусен руски квас.
Кирил Стремоусов.

Смятай за какво мозъчно увреждане става въпрос.

15914

2

поп Дръвчо

20.10 2022 в 16:25

Що па да не им издигнат? И у нас има паметници на загиналите от метилов алкохол.

625

1

1215

20.10 2022 в 15:35

Егати нещастниците.Жалки маймуни.Нищо чудно след време да издигнат паметници на "храбрите и самоотвержени" загинали в "защита " на отечеството.