Politico: Украйна не може да си върне скоро Крим

Изданието цитира експерти от Пентагона. Оценката вероятно ще разгневи Киев, който иска да си върне полуострова от Русия

OFFNews 02 февруари 2023 в 10:36 7073 21

военни

Снимка Руското министерство на отбраната

На тази снимка, направена от видео, разпространено от пресслужбата на руското министерство на отбраната, се вижда как руските военни средства се движат по време на учения в Крим, 22 април 2021 г.

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще, заявиха четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ по време на секретна сбирка. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от основните си цели, съобщи "Политико".

Не е ясно какво ги е накарало да направят тази оценка. Но според трима души, запознати с казаното на срещата, това е ясна индикация - Пентагонът не вярва, че Украйна има или скоро ще има способността да изтласка руските войски от полуострова, който Москва завзе преди почти десетилетие.

Четвърти човек твърди, че срещата е била по-двусмислена, но е останало убеждението, че победата на Украйна в офанзивата за връщане на незаконно анексираната територия не е сигурна. И четиримата са помолили да останат анонимни като условие да разкрият подробности от тайната сбирка.

Сред участниците в нея са Лора Купър, заместник помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия, и генерал-лейтенант Дъглас Симс, директор на операциите в Съвместния щаб.

"Няма да коментираме класифицирана информация, обявена при закрити врати, нито ще говорим за хипотези или ще спекулираме с потенциални бъдещи операции", заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. "Що се отнася до способността на Украйна да се бори и да си върне суверенна територия, забележителното им представяне при отблъскването на руската агресия и продължаващата адаптивност на бойното поле говорят сами за себе си."

Говорителят на Камарата на представителите на въоръжените сили е отказал коментар, допълва "Политико".

Оценката от срещата повтаря онова, за което намекваше през последните седмици генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно да изхвърлим по военен път руските сили от цялата... всеки сантиметър от Украйна и окупираната... или окупираната от Русия Украйна", каза той по време на среща на Контактната група за отбрана на Украйна в Германия на 20 януари. "Това не означава, че не може да се случи. Не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно".

Руските сили окупираха Крим през 2014 г., а полуостровът е защитен от противовъздушна отбрана и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни сили са се окопали в укрепени позиции, простиращи се на стотици километри, изправени срещу украинските войски по поречието на река Днепър.

Въпросът за връщането на Крим е спорен от месеци, тъй като американски и европейски представители настояват, че полуостровът е законна част от Украйна, но често спират да предоставят пълно бойно оборудване на Киев, за да навлезе в района, коментира изданието.

Човек, запознат с мисленето в Киев, заяви, че администрацията на (Володимир) Зеленски е "разярена" от забележките на Мили, тъй като Украйна се подготвя за сериозна офанзива тази пролет. Украинците отбелязват, че разузнавателните данни на САЩ за техните военни способности постоянно са се разминавали по време на продължаващата близо година война.

Съветникът на Зеленски Андрий Ермак отхвърли идеята за украинска победа без превземането на Крим пред Световния икономически форум в Давос миналия месец.

"Това е абсолютно неприемливо", каза Ермак и добави, че победата означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна, "включително Донбас и Крим".

Украйна неведнъж е искала оръжия с по-голям обсег, включително ракетна артилерия и управляеми боеприпаси, изстрелвани от изтребители и безпилотни самолети, които да бъдат насочени към руските командни и контролни центрове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовата линия в Крим.

След като през лятото САЩ предоставиха на Украйна високомобилна ракетна артилерийска система, Русия премести много от най-уязвимите си средства извън нейния обсег. Администрацията на (Джо) Байдън продължава да отказва да изпрати ракети, които могат да ударят цели на 300 мили, което би изложило на риск целия Крим.

Председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Майк Роджърс заяви в интервю в сряда, че войната "трябва да приключи това лято", поставяйки спешната задача САЩ бързо да снабдят Украйна за предстоящата офанзива, а Киев да изработи по-ясен план за начина, по който да приключи конфликтът.

"Някои мислят..., че Крим трябва да бъде част от нея (от Украйна). Русия никога няма да се откаже и да предаде Крим", каза Роджърс, който не засегна съдържанието на тайната среща. Владимир "Путин трябва да реши с какво може да си тръгне, за да претендира за победа".

"Какво е възможно да се направи? И аз не мисля, че това все още е договорено. Мисля, че ще трябва да има натиск от страна на нашето правителство и лидерите на НАТО върху (украинския президент Володимир) Зеленски за това как изглежда победата", добави Роджърс. "И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да успеем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата за преговори, за да сложим край на това още през лятото."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

21

Fear

03.02 2023 в 15:42

Когато фактите говорят, селяндурите от Поварево мълчат - резултатите от референдума през 1991г.: https://pbs.twimg.com/media/Fi5p8mHWQAAO8NP?format=png&name=small

-529

20

6екеr4о

03.02 2023 в 12:13

БармаБлейката, като правоверен комундел, дава линк към Яндекс, мурзилска търсачка, в която няма нито една вярна дума, освен информациите за котки и кучета!

-1650

19

ob1

03.02 2023 в 09:51

лейка, стига си грачил заплахи по форумите! Братоубийствена война... тиквеник!

2073

17

Johnny B Goode

02.02 2023 в 14:49

Веждичката, те американските генерали очакваха Украйна да бъде превзета изцяло и в началото изпращаха оръжия за партизанска война.
А виж какво стана после...
Моли се само с Крим да ви се размине. Че Китай чака да отхапе Сибир, брадатия козел в Чечня ще го набият на кол след като самоубият Путлер, и т.н. и т.н.
Абе такова и таковата на матушката ти Путлер, ама някои кретени не можете да го осмислите още.
Еврото беше малко по-интелигентен от теб, от Винкела и от Сашка, видя накъде отиват нещата и се разкара от форума.

-529

16

6екеr4о

02.02 2023 в 14:26

Вежди Рашидката, като ортодокс комунистически, се пъне да разсъждава в неговите си категории: "червени линии", "опорки", "либерални тролерасти", "пребоядисани червени чички", просто прелест!
Вежди Рашидката, като всеки правоверен комунист има само 2 гънки на мозъка, една за хранене и една за отделяне, които са пълно потвърждение на Евклидовата геометрия, две успоредни прави, които никога не се пресичат, освен в безкрайността.
При Рашидката, като се пресекат, следва или напиване, или н@сиране... Ама предвид напредналата му възраст, по-често се случва второто!

-1650

15

ob1

02.02 2023 в 13:18

веждата да не се ослушва, ми да грабва мосинката и да пази Крим. Кво ми се скатава от могилизация мекотелото...
Я марш към блатная!

345

14

Джендо Джедев

02.02 2023 в 13:08

Веждичка,

Ама някой е твърдял, че Украйна ще си върне Крим до Баба Марта ли? Айде малко по-сериозно, не сме ти рашисти да квичим "Киев за 3 дни!". :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!