Патриотичните концерти 'Zа Русия' излязоха на Кремъл 100 млн. рубли

OFFNews 11 май 2022 в 11:10 2042 4

Снимка Getty images

През април и началото на май в руските региони се проведе маратонът "Zа Русия". Властите похарчиха за него рекордната сума от близо 100 млн. рубли. Изпълнителите получават големи хонорари от патриотичните концерти и са поканени от Експертния институт за социални изследвания, който се намира в близост до Кремъл.

Най-скъпата група е излязла на бюджета 10,5 млн. рубли, съобщава Би Би Си.

"Единството е важно, защото има много хора, които искат да внесат разделение в обществото ни, като го дезинформират. Ето защо е важно всички ние да останем заедно и да вървим към една и съща цел. И тази цел е сигурността на нашата страна", обясни на 1 май от сцената на Екатеринбург Арена състезателят и депутат от Държавната дума Сергей Карякин на безплатен концерт "Zа Русия".

До него на сцената стоеше жена в потник с надпис "ПУТИН" и герба на Русия. Момиче с розова шапка с нарисувана буква Z размаха сърце на сцената.

В средата на април и началото на май такива митинги и концерти бяха организирани от властите в повече от 30 руски града. В репортажи по държавни канали журналистите твърдят, че целта на митинга е била "да се подкрепят руските военни, които участват в специалната операция в Украйна". По време на маратона бяха използвани два хаштага: #ЗаМирбезнацизъм и #Мивместа.

От бюджета на федерацията бяха отпуснати 95,3 млн. рубли за представленията на артистите, участващи в този маратон. Според портала за обществени поръчки това е най-скъпият държавен договор за концерти, подписван някога в Русия.

Колко струва патриотизмът

"Държавата трябва да помага на културните дейци с патриотично мислене, а сега трябва да решим кой какъв продукт ще произвежда с държавни пари", заяви музикантът Сергей Галанин на старта на маратона в края на април. Групата на Галанин спечели най-много пари сред участниците в маратона - 10,5 млн. рубли, от концертите в 7 града.

В маратона участваха общо 34 артисти (групи или индивидуални изпълнители), между които бяха разпределени 95,3 млн. рубли, според договора, с който разполага Би Би Си.

За всяка от тях бяха договорени програма и цена. Програмите бяха наречени патриотично: "Ние не изоставяме своите", "Победата е наша", "За теб, родино". Или оптимистично: "Всичко ще се оправи!", "Всичко ще бъде наред!".

Държавен поръчител на маратона "Zа Русия" е Росконцерт - център на Министерството на културата, който организира обиколки и концерти на руски артисти. Институцията плаща за тях със субсидия от федералния бюджет.

Много от участниците в маратона отдавна участват в патриотични събития. Певицата Виктория Дайнеко например изнася концерт за ранените руски войници във Вишневската болница в Одинцово в началото на април. Властите отпускат 4 млн. рубли за участието ѝ в четири концерта на "Zа Русия".

При някои от артистите са посочени както заглавията, така и цената на представлението. Така например програмата "Обичам те, Русия" (864 хил. рубли) е представена от Василий Герело, солист на операта на Мариинския театър, и Елизавета Долженкова, фолклорна изпълнителка и вчерашна ученичка.

На 18 март двамата изпълнители свирят на концерта "Кримска пролет" в "Лужники", посветен на присъединяването на Крим към Русия, където Путин е на посещение. Два дни след това в района на Черновци в Украйна, където е роден Герело, е демонтирана звезда, носеща неговото име.

Кариерата на Долженкова тръгва нагоре, след като Владимир Путин моли ученичката от Далечния изток да "изпее малко" на среща по видеовръзка с млади музиканти през 2020 г., а след като тя изпява песента "Слънцето мие", той признава, че ако е там, "би я прегърнал и целунал".

Единственият концерт на групата Uma2rman в Барнаул е най-скъпият - струва повече от 4 млн. рубли. Най-евтиното от музикалните изпълнения се оказа изпълнението на групата After Tomorrow. Въпреки че в договора няма латинска буква Z в името на групата, тя всъщност се нарича "PosleZavtra" и се е наричала така още преди Русия да започне войната си срещу Украйна, когато руските войски започват да поставят буквата Z върху екипировката си.

Групата е създадена през 2001 г., но става известна едва след 20 г., благодарение на песента "Не изоставяме собствения си народ". С него те свирят и на концерта в Лужники на 18 март - факт, с който групата много се гордее.

В песента "Ние не изоставяме своите" има например следните стихове: "За да не знаят хората за войната", "Ние, руският народ, не изоставяме своите", "Ние спасяваме Донецк, ние спасяваме Луганск", "Да се помолим заедно за нашите момчета, които чистят великата Русия от мръсотията". За групата са похарчени 2,1 млн. рубли.

Актьорът Дмитрий Певцов говори по същата тема по време на маратона. "Ние (Русия) почистваме Авгиевите обори от нацизма, който сега се е разпространил по целия свят", каза той след концерт в Иваново. Трите му представления излизат 3,4 млн. рубли.

На поетите, които също са участвали в маратона, са отпуснати между 84 000 и 2,3 млн. рубли. Най-скъпото изпълнение е на поетесата Анна Ревякина от Донецк. Едно от изпълненията ѝ с програмата "Донбас" струва на бюджета 332,4 хил. рубли. Ревякина е член на Съюза на писателите на самопровъзгласилата се ДНР и заместник-ръководител на така наречената Обществена камара на ДНР.

Друга участничка в маратона - Мария Ватутина, публикува емоционален пост във "ВКонтакте" в деня на речта си в Ижевск за помощта на европейските държави за Украйна. "Европейските доставки на стари танкове и други неща за Украйна са като скрап. Ние ще ги съберем и претопим. За тигани", пише Ватутина. За изявите ѝ в седем града по програмата "Знаме на победата" са отпуснати 596 400 рубли.

Скъпо ли е?

Всички условия се определят от организаторите с всеки изпълнител поотделно, заявиха двама продуценти от шоубизнеса пред Би Би Си при условие за анонимност.

Един от тях казва, че държавата не може да принуди поп хедлайнерите да изнасят подобни концерти в регионите безплатно или на по-ниска цена от тази на пазара. Мълчаливи изключения от това правило са новогодишните "сини светлини", а в някои случаи и концертите за Деня на победата, обяснява той.

Някои от участниците в маратона са посетили до седем региона, докато други са се ограничили до един. Общата сума, отпусната на даден изпълнител или група, представляваше цената на програмата, умножена по броя на изпълненията им. С тези пари бяха платени трансфери, хотели и услуги на организаторите. В договора не е посочено каква сума ще остане за авторски хонорари и колко ще бъде допълнителното възнаграждение.

Как обикновено се плаща на изпълнителите за концерти?

Би Би Си е проучила публикувани оценки на концертите, които преди това са били платени от властите. В договора за 2019 г. за 5 млн. рубли за участието на Дима Билан (той не е участвал в маратона) в галаконцерта "Волга" 75% от сумата е хонорарът на Билан (3,75 млн.). За услугите си агентът получава 300 хил. рубли (около 10% от хонорара), а за трансфер, хотел, кетъринг и гримьорна са похарчени около 1 млн. рубли.

Преди маратона "Zа Русия" най-скъпата концертна програма през 2016 г. е поръчана от президентския отдел за забавление на участниците в срещата на върха на АСЕАН в Сочи. От 83-те милиона рубли на артистите са били отпуснати 20% от хонорарите, малко повече са били похарчени за пътни и квартирни разходи, а почти половината от парите са отишли за декори и сценично оборудване. Приблизително същата част от общата сума от 60 млн. рубли бе отпусната от ПСР за хонорари на артисти за срещата на върха на БРИКС и ШОС през 2015 г. в Уфа.

Продуцент на маратона "Zа Русия" смята, че разходите са прекалено високи. Друг негов колега посочва разходите за изпълненията на няколко познати изпълнители като стандартни за тях.

Би Би Си сравнява разходите за участие на артисти по държавни договори в Маратон и други концерти, включително и през предишни години. Тези изчисления са приблизителни, тъй като всички условия не са напълно оповестени, но могат да дадат представа за цените. Оказва се, че в условията на настоящата криза турнето в подкрепа на "специалната операция" в Украйна не е лош бизнес за патриотично настроените артисти.

Олег Газманов и Денис Майданов продължиха патриотичното си турне след маратона "Zа Русия" и се представиха на фестивал в Ставропол, където първият спечели още 2,8 млн. рубли, а вторият - 2,5 милиона.

През 2017 г. представянето на Uma2rman на Деня на Русия в Самара струва 2 млн. рубли - два пъти по-малко от маратона. Разходите може да са по-високи, защото Барнаул е по-далеч и е по-скъпо целият "отбор" да лети дотам.

Но има артисти, които печелят доста по-скромно на маратона, отколкото на подобни патриотични концерти, провеждани преди войната. По време на тазгодишния маратон двете представления на Дмитрий Харатян в Нижни Новгород и Самара струват 864 000 рубли, а за участието му в концерта по случай Деня на победата в Балашиха, близо до Москва, преди година местните власти са поръчали 1 милион рубли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

4

borisboris

11.05 2022 в 12:45

За Русия, за Русия. Колко да е за Русия? По-скоро е за собствения джоб на тия недоразумения

1767

3

fiki

11.05 2022 в 12:39

само като им видите и дизайните.. 0 креативност, като правено от дете, на пейнт за 3 минути (реално руски бумър на 50 за 3 дена, но пак на пейнт), соца е жив и тече на пълни обороти

2051

2

Propaganda

11.05 2022 в 12:38

Оркистан?

-240

1

редовно четящ

11.05 2022 в 11:53

Гащи няма-гайда иска. Това е руската народопсихология.