Параклис с изглед към НАТО. Руската Патриаршия купува имоти в стратегически точки в Норвегия

OFFNews 19 октомври 2022 в 16:44 5529 4

Изглед към базата на Норвежките ВМС

Снимка Дагбладет

Изглед към базата на Норвежките ВМС

През последните години Руската православна църква е закупила няколко имота в Норвегия. Един от тях има пълен панорамен изглед към най-важната военноморска база на Норвегия Хааконсверн. „Гледката е неприятно добра“, разказва експертът по сигурността д-р Алфа Сефланд Винге от Департамента за управление на университета в Берген, цитиран от „Дагбладет“

Информацията, получена от норвежкото издание, показва как конгрегация в Берген, свързана с Патриаршията в Москва, се е установила близо до едно от най-важните съоръжения на норвежките въоръжени сили. Хааконсверн е най-важното пристанище и база на норвежкия флот – тук се намират фрегатите, подводниците и елементи на бреговата защита.

Информация от Имотния регистър показва, че през 2017 г. конгрегацията „Христово Откровение“ е закупила молитвения дом Сьореиде.. Сградата е на 3 километра по права линия от Хааконсверн. От парцела има пълен преглед на подхода и големи части от военноморската база.

Когато „Дагбладет“ посещава енорийската къща, там очевидно няма никой. По прозорците има кръстове, фенери и друга църковна утвар.

През прозорците на мазето се вижда обикновена заседателна зала с бели пластмасови покривки по масите. Книги по рафтовете. В единия ъгъл има детски играчки. Но на основния етаж всички прозорци са покрити с плътни завеси.

Преди руската конгрегация в Берген да купи къщата на конгрегацията в Хааконсверн, конгрегацията се е намирала в центъра на града. Чрез подобни конгрецаии Руската православна църква е купила още няколко имота.

През последните години Руската православна църква закупи чрез различни конгрегации няколко имота в Норвегия. В Рогаланд руснаците разполагат с няколко имота в Кармьой, Клеппе и Брине. Имотът в Клеппе купен от лидер в конгрегацията през 2017 г. През 2021 г. РПЦ купува и енорийската къща Нордбьо на Кармьой.

В Ставангер бивш лидер на местната руска православна общност притежава имот близо до Обединения военен център на НАТО на Йетте. Къщата се намира на километър от важния военен обект и на около петнадесет минути пеша.

Освен това църквата има своя обкщина и в Киркенес във Финмарк, на една миля от границата с Русия. Имотът е придобит 2015 г. Районът е известен с това, че има голям обмен с Русия, а много руснаци живеят от норвежката страна на границата. В Осло пък общността на Руската православна църква се е установила от 1886.

Според експерта по сигурността д-р Винге църковната покупка е особено полезна за сенчест бизнес, иначе не може да се обясни изместването на общността от центъра в периферията.

„Възможно е да поставите например камера на покрива или върху часовникова кула. Имат много добра гледка към Хааконсверн, не пропускайте. Това е неудобно добра гледка“, казва експертът.

Изследователят и експерт по Русия Пол Колстьо от университета в Осло в момента пише книга за Руската православна църква. Той казва, че църквата и нейният могъщ лидер, патриарх Кирил, са известни като близки до президента Путин и Кремъл. Колстьо подчертава, че отношенията са малко по-сложни и, че понякога е имало и конфликти между патриарх Кирил и Путин. Но по отношение на войната в Украйна Кирил застана рамо до рамо с властите и подкрепи агресията.

„Руският православен патриарх в Москва и епископът в Мурманск подкрепят Путин и се изказаха в полза на войната с доста обезпокоителни изявления. Ясно е, че църквата в Берген е подчинена на Московската патриаршия“, отбелязва Колстьо. Свещеникът от конгрегацията на Христовото откровение в Берген отец Дмитро Останин коментира пред „Дагбладет“ опасенията на експертите.

„От нашата църква няма абсолютно никаква опасност. Първо и най-вече защото самият аз съм украинец. И проклинам тази война, която Русия отприщи срещу моето отечество. Свекърва ми и тъстът ми са бежанци тук в Норвегия. Пиша и крещя тези думи. Моите роднини и роднините на жена ми все още горят, бомбардирани са“, пише Останин в имейл. Той твърди, че членове на паството са и украинци, и руснаци и норвежци.

Аз, заедно с моите енориаши, повечето от които вече са бежанци, правим всичко, за да помогнем на украинците. Това важи и за финансовата помощ - ние подкрепяме кризисен център в Днепър, който прибира деца в бомбардирани градове и ги транспортира на безопасно място. За това, че подкрепям моя народ против Путин, много от моите енориаши отидоха в други православни общности. Но сега имаме много нови хора, които говорят същия език като мен. Така че няма причина да стигматизираме нашата енория. Всеки прави каквото може Украйна да спечели в тази несправедлива война. Това, че патриарх Кирил подкрепя този ужас, за щастие не се отнася за всички, които изповядват православието“, пише още свещеникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

20.10 2022 в 11:43

Сега известно време някой ще реве за религиозните свободи в Норвегия.

После ще му мине.

1915

3

Читателка

20.10 2022 в 06:42

Да изгонят брадатите шпиони.навсякъде ги е изпратило приятелчето на Путлер..

910

2

бай Падежко

19.10 2022 в 19:27

Явочни квартири на Патриаршеския отдел на КГБ

-480

1

Октим

19.10 2022 в 17:54

И сега като се напълнят с едни “попове и духовници“ ... Всички с външен вид и бойни умения на легионери...!!! Не вярвах, че норвежците може по глупост да не отстъпват на българите ...

 
X

Да помогнем на украинските деца!