Папата: Не можем да се правим, че не виждаме расизма

OFFNews 03 юни 2020 в 16:26 2551 0

Снимка ЕПА/БГНЕС, архив

Папа Франциск взе отношение към масовите протести в САЩ и осъди расизма като грях, който не можем да се правим, че не забелязваме.

"Скъпи братя и сестри в Съединените щати, наблюдавам с голяма загриженост притеснителните социални размирици във вашата страна през последните дни след трагичната смърт на господин Джордж Флойд", казва папата, цитиран от Би Би Си, и продължава с думите, че се моли за "покой на душата на Флойд и всички други, които са загубили живота си в резултат на греха на расизма".

"Приятели, не можем да толерираме или да се правим, че не виждаме расизма и изключването под каквато и да е форма и въпреки това да твърдим, че защитаваме святостта на всеки човешки живот", добавя той. "В същото време, трябва да признаем, че насилието през последните нощи е саморазрушително и самоунищожително. Нищо не се постига с насилие, а толкова много е загубено", предупреждава папа Франциск.

След поредната нощ със сигнали за насилствено разпръскване на протест в САЩ и британският премиер Борис Джонсън, и полицията във Великобритания, дори и официален Китай - където нарушаването на човешките права често е критикувано - излязоха с позиции.

Джонсън заяви, че напълно разбира гнева на хората, които протестират в САЩ и извън страната заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, задушен и убит от бял полицай при ареста му на кръстовище в Минеаполис на 25 май. Попитан в парламента за отсъствието на реакция по въпроса от страна на британското правителство, той отговори:

"Разбира се, че животът на чернокожите е от значение и аз напълно разбирам гнева, мъката, които могат да се усетят не само в Америка, но и по света, включително и в нашата страна... Единственото, което бих отбелязал пред парламента е, че протестите трябва да бъдат провеждани законно в тази страна, протестите трябва да бъдат в съответствие с правилата ни за социално дистанциране".

Джонсън имаше предвид хилядите протестиращи в Лондон в неделя, както и започналата към този час голяма демонстрация в Хайд парк, които са част от граждански действия срещу дискриминацията. По този повод от британската полиция също излязоха с изявление, в което уверяват, че са "ужасени" смъртта на Флойд, осъждат убийството му, но и напомнят, че хората трябва да спазват социална дистанция на всеки потенциален протест във Великобритания.

"Стоим до тези хора по света, които са потресени и ужасени от начина, по който Джордж Флойд загуби живота си. Трябва да последват правосъдие и поемане на отговорност", се казва още в изявлението на полицията.

Китай за пореден път използва масовите демонстрации, за да насочи вниманието към расизма и дискриминацията в САЩ.

"Надяваме се, че американското правителство ще вземе конкретни мерки, за да изпълни задълженията си по Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, за да защити законовите права на малцинствата", каза говорител на китайското външно министерство, според когото "Китай винаги се е противопоставял на расовата дискриминация". Въпреки това твърдение е факт, че китайското правителство често е критикувано именно за прояви на дискриминация например към някои малцинства.

Въпреки призивите и критиките и през последната нощ имаше сигнали за полицейско насилие в САЩ.

Големи мирни протести се проведоха в Ню Йорк и Вашингтон, въпреки че демонстрантите останаха на улицата до късно и въпреки настъпилия полицейски час. В родния на Флойд Хюстън, Тексас също имаше мирен протест, в който се включи и семейството му. Но не навсякъде демонстрациите бяха спокойни. В Портланд, Орегон полицията използва зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне "незаконното събиране". Градският шериф обясни поведението на подчинените си с думите, че няколкостотин демонстранти са се врязали в основния протест и са замеряли с пиратки и бутилки полицията.

Зашеметяващи гранати са били използвани и от полицията срещу протест в Сиатъл.

А защо протестират хората? В анкета, излъчена от Би Би Си, жена казва: "Ако не извикаш, всичко ще утихне и няма да има правосъдие. Трябва да има правосъдие за всички тези хора, които умират заради полицейската бруталност. Уморих се да слушам за умиращи черни хора". Друг протестиращ добавя: "Омръзна ми да се страхувам, просто защото са ме спрели полицаи", а трети: "Тази страна има вековна история на поробване, побой, жестокост и убийства на чернокожи хора. Така че вместо да ни преследват и да питат за естеството на нашия протест и начина, по който реагираме, е важно да разпознаем този, който зададе този тон и ни принуди да отговорим по начина, по който го правим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови