Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цялата информация от "Досиетата от Панама" ще бъде публикувана през май

OFFNews 04 април 2016 в 07:30 8297 12

Цялата информация от

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон съобщи, че ще публикува в началото на идния месец пълния списък с компаниите и лицата, свързани с разследването на изтеклите от панамска юридическа фирма документи за финансовите машинации на богати и известни личности от цял свят.

В списъците, които представляват 11.5 млн. документи, фигурират десетки сегашни и бивши световни политици, както и бизнесмени, престъпници, знаменитости и спортни звезди. Обемът на изтеклата информация е такъв, че повечето световни информационни агенции бяха публикувани от повече от 100 медии по света, участвали в разследването.

В тях се прави разкритие за това как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник "Зюддойче цайтунг".

Според публикацията, "Мосак Фонсека" - една от най-потайните офшорни юридически фирми в продължение на десетилетия е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци. Данните бяха предоставени първо на германския вестник "Зюддойче Цайтунг" преди около година от анонимен служител в панамската кантора, която е основана от родения в Германия Юрген Мосак. Фирмата има филиали по целия свят и според вестника е един от най-големите създатели на "кухи фирми".

Изтеклите данни, наречени "Панамски документи", свързват сегашни и бивши лидери, включително многогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийския президент Башар Асад, с незаконни финансови трансакции. Германският вестник е показал документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и на много водещи медии. Консорциумът на журналистите, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува, в началото на идния месец, пълния списък с компаниите и хората, които се свързват с разследването на изтеклите документи.

В списъците фигурират, освен десетки настоящи и бивши световни политици, бизнесмени, престъпници, знаменитости, спортни звезди.

От панамската фирма отричат да са извършвали незаконна дейност и твърдят, че са жертва на международна кампания срещу личната неприкосновеност. Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че неговото правителство ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване.

Международният консорциум на разследващите журналисти заяви, че изтеклите вътрешни документи съдържат информация за 214 488 офшорни компании, свързани с хора в повече от 200 държави и територии. Получените в продължение на няколко месеца от "Зюддойче Цайтунг" 2,6 терабайта данни, които могат да се поместят в 600 DVD-та, са няколко пъти повече от предишните разкрития за офшорни компании, публикувани от Уикилийкс през 2013 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews