Пакистан върна пленения пилот на Индия

OFFNews 01 март 2019 в 17:48 4313 0

Пилотът по време на освобождаването му.

Пакистан върна на Индия пленения ѝ пилот, предаде "Индия тудей". По-рано днес тълпи индийци се бяха струпали по линията на контрол - границата между индийската и пакистанската част в област Кашмир в очакване на освобождаването на заловения военен пилот, чийто самолет бе свален в сряда, ден след ескалацията на конфликта между двете страни.

Двете ядрени сили спорят от десетилетия чий е Кашмир. Пилотът - командир Абхинандан Вартаман - е герой, за очакващите го по границата сънародници. Те се събраха на линията на контрол, след като министър-председателят на Пакистан Имран Хан заяви, че пилотът ще бъде освободен в петък като жест в полза на мира, а индийските военни приветстваха решението.

Пилотът беше ескортиран от конвой войници. Той е във видимо добро здраве и облечен в костюм от пакистанците, които се надяват проявата на добра воля от тяхна страна да охлади страстите от последните дни.

Тлеещият конфликт между Индия и Пакистан избухна с нова сила във вторник, след като същата нощ Индия изпрати военни самолети да обстрелват бази на групировката "Джаиш-и-Мохамед". Тя пое отговорност за атентата от 14 февруари срещу индийски конвой, при който бяха убити 41 войници в индийската територия на бившето княжество в Хималаите.

Групировката се бори за отделянето на Кашмир от Индия и присъединяването му към Пакистан.

В отговор на навлизането на индийски самолети над пакистански Кашмир, Пакистан вдигна изтребители по тревога. Информацията за случилото се бе противоречива: Индия твърди, че е унищожила лагера, че е убила много бойци и командири от групировката, Пакистан - че бързо е отблъснала изтребителите и няма жертви.

На следващия ден Индия отново изпрати самолети, а Пакистан съобщи, че е свалил два от тях. Единият - пилотиран от командир Абхинандан Вартаман - беше свален, а той - арестуван, а за доказателство за което бе публикувано видео.

От вторник насам и двете страни са подложени на натиск, за да стихне напрежението. Те явно са дали резултат, защото в петък индийският премиер Нарендра Моди заяви, че събитията от последните дни "сближиха нашите нации". В четвъртък Хан повтори призива си за деескалация на ситуацията, подчертавайки, че Пакистан и Индия "трябва да живеят в мир". Той призова и за започване на разговори с Делхи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови