Освободиха всичките 135 заложници на разбунтувалите се затворници в Еквадор

Най-малко двама заложници са убити от метежниците, единият от тях е бил обесен

OFFNews 14 януари 2024 в 21:34 1649 0

Снимка БТА/АП

Всички 136 заложници, които бяха държани от разбунтували се затворници в еквадорски затвори, бяха освободени миналата нощ, съобщи администрацията на затворите. 

Тази нощ в Еквадор разпоредбите за сигурност и съвместните действия на полицията и националната армия дадоха възможност да бъдат освободени всички заложници, държани в различни затвори в страната, съобщиха местните власти, предаде Франс прес. 

Президентът Даниел Нобоа поздрави "патриотичната, професионална и смела работа на въоръжените сили и националната полиция" за освобождаването на надзирателите и административния персонал, похитени в центровете за лишаване от свобода в Асуай, Каняр, Есмералдас, Котопакси, Тунгурауа, Ел Оро и Лоха. 

Еквадорската полиция съобщава за 46 надзиратели и 1 административен служител, които са били освободени от затвора в централния град Котопакси, 13 – от затвора в друг централен град – Тунгурауа, и 15 от затвора в югозападния град Ел Оро, където е открито безжизненото тяло на служител.

Кадри, разпространени от полицията, показват надзиратели, включително много жени – разплакани, изтощени и подкрепяни от колегите си, малко след освобождаването им.

В продължение на седмица заложниците бяха държани от разбунтувалите се затворници, въоръжени с ножове или огнестрелни оръжия. Според клиповете най-малко двама заложници, единият от които е обесен, са били екзекутирани от метежниците.

На 7 януари съобщението за бягството от затвора в югозападния град Гуаякил на страховития лидер на бандата Чонерос Адолфо Масиас, наричан Фито, предизвика вълна от бунтове с вземане на заложници в най-малко пет затвора, атаки срещу правоохранителните органи и други действия. Най-малко 19 души са загинали според последния официален доклад.

Младият президент Даниел Нобоа обяви извънредно положение и нареди на армията да неутрализира тези престъпни банди, обявени вече за терористични. Той въведе полицейски час и разположи повече от 22 400 войници, които извършиха наземни, въздушни и морски акции и претърсвания и операции в затворите. Близо 175 души, надзиратели и служители на затворническата администрация бяха взети за заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки