Президентът на Еквадор мобилизира армията срещу престъпните банди и обяви ''вътрешен въоръжен конфликт''

След като мафиотският бос Фито избяга от затвора в понеделник, снощи в обществената телевизия нахлуха маскирани и раниха двама души

OFFNews 10 януари 2024 в 14:05 2271 0

Снощи въоръжени лица нахлуха по време на ефир в студиото на обществената телевизия на Еквадор

Снимка Стопкадър YouTube

Снощи въоръжени лица нахлуха по време на ефир в студиото на обществената телевизия на Еквадор

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа нареди да се "неутрализират" престъпните банди в страната, след няколко дни на насилие, които кулминираха с нахлуването на маскирани лица в студиото на обществената телевизия, предаде Би Би Си. 

Снощи маскирани въоръжени лица нахлуха в студиото на обществения телевизионен канал TC по време на предаване и повалиха екип на телевизията на пода. Двама от операторите са билоо простреляни. След нападението полицията е извършила 13 ареста.

От началото на извънредното положение в Еквадор, което президентът обяви в понеделник, са били убити най-малко десет души.

Нобоа обяви 60-дневно извънредно положение в Еквадор, след като босът на бандата "Чонерос" Адолфо Масиас Виламар, по-известен като Фито, избяга от затвора.

Известният мафиот изчезна от затворническата си килия. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с изчезването му.

Вчера президентът Нобоа заяви, че в момента в страната съществува "вътрешен въоръжен конфликт".

Той мобилизира въоръжените сили за провеждане на "военни операции за неутрализиране" на това, което нарече "транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни субекти".

Междувременно правителството на Перу нареди незабавно да се разположат полицейски сили на границата им с Еквадор, за да се предотврати пренасянето на нестабилността в страната.

САЩ реагираха като осъдиха "наглите нападения" в Еквадор и заявиха, че координират действията си с Нобоа и неговото еквадорско правителство и че са готови да помагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки