Над 100 надзиратели са взети за заложници в Еквадор, президентът още не е обявил военно положение.

OFFNews 11 януари 2024 в 19:30 1894 0

Фито

Снимка repubblica.it

Избягалият бос на банда в Еквадор

Над 100 надзиратели в затвори и административен персонал са взети за заложници в Еквадор, след като страната се озова в "състояние на война", която продължава вече три дни. Причината е бягството на боса на бандата "Чонерос" Хосе Адолфо Масиас Виламар, по-известен като Фито. 

Известният мафиот изчезна от затворническата си килия в понеделник, след което наркокартелите започнаха брутална кампания от отвличания и нападения в отговор на правителствените мерки срещу незаконната им дейност, предаде АФП.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа нареди да се "неутрализират" престъпните банди в страната, след няколко дни на насилие, които кулминираха с нахлуването на маскирани лица в студиото на обществената телевизия. Бандите отвърнаха на нареждането на президента с обявяване на "война", заплашвайки да убиват цивилни и служители на силите за сигурност.

Наглото нападение по време на живо излъчване смая еквадорските зрители, които видяха 15 минути как членове на банда размахват оръжия, заплашват служители и твърдят, че носят бомби. Това накара президента да обяви, че страната е във "въоръжен вътрешен конфликт".

Даниел Нобоа, най-младият държавен глава в историята на Еквадор, избран през есента, обеща да "действа с твърда ръка" срещу престъпните банди, за да постигне "мир".

За целта 36-годишният президент предлага "милитаризиране на пристанищата и границите и защита на стратегическите маршрути за износ и търговия". Основният му проект е създаването на национална разузнавателна агенция, която да контролира всички разузнавателни органи, включително и службата за управление на затворите.

Планът на президента Нобоа е да се изолират най-опасните затворници, за да се сложи край на масовите убийства, които се извършват в затворите в страната, довели до смъртта на 460 затворници от февруари 2021 г. насам.

Президентът все още не е обявил военно положение. Той обоснова решението си с други промени, сред които преустройство на затворите. Това стана, след като в социалните мрежи се появиха стотици видеа, на които похитени служители на затворите са подлагани на зверства, включително обесване и разстрел.

Кой е избягалият Хосе Адолфо Масиас Виламар, по-известен като Фито?

Фито е излежавал 34-годишна присъда за трафик на наркотици, когато успява да избяга от затвора в началото на седмицата. Престоят му в затвора е стилен и комфортен, отбелязва France24.

Масиас е роден през 1979 г. в Манта, крайбрежен град в провинция Манаби, където според властите се е появила бандата "Чонерос". Той се превръща в разпознаваема фигура в страна, травматизирана от насилие.

Малко се знае за скромния му произход, но криминалното му досие е обширно. Грабеж, убийство, непредумишлено убийство, организирана престъпност, притежание на оръжие, посегателство върху живота и престъпления срещу собствеността са сред най-малко 30 обвинения срещу него, според съдебната система на Еквадор.

Той е в списъка на най-издирваните в Еквадор и е предложена награда за информация, която ще доведе до залавянето му.

Майка му Марисол Виламар казва, че е невинен. "Той е разследван за всичко. Обвиняват го в продажба на наркотици, кражба на коли и дори в кражба на кокошки. За всичко, което се случва в Манта, те искат да го държат отговорен", оплаква се Виламар в интервю от 2017 г., публикувано от местния вестник El Diario de Manta.

След смъртта на шефа на "Чонерос" Хосе Луис Замбрано -  Zambrano през декември 2020 г. Фито и синът на Замбрано са оставени начело на бандата. Замбрано-младши е убит, след като излиза от затвора. Така оставя Масиас единственият шеф на "Чонерос".

Наскоро президентът на Еквадор обяви, че в килията на Фито има повече електрически контакти, отколкото в хотелска стая. "Нека започнем с факта, че не трябва да има щепсел за зареждане на мобилния му телефон или интернет рутер", каза Нобоа.

Властите смятат, че Масиас обича да бъде виждан и не прави много, за да скрие привилегиите, на които се е радвал в затвора. Почти се противопоставя на държавата, като ги показва във видеоклипове и снимки в социалните медии. В затворите има стенописи с неговия образ.

По време на престоя си в затвора той е организирал партита и е имал достъп до оръжия, различни уреди, алкохол, бойни петли и бижута. Картина в рамка дори го показва в мантия, тъй като е завършил юрист в затвора. Банята му пък е украсена с керамика.

Затворническият комплекс в Гуаякил, на около 270 километра югозападно от столицата, се смята за най-строгият в страната. 

От затвора Масиас изпраща записани съобщения до властите и "до еквадорския народ". В последното му видео, публикувано през юли 2023 г., той се появява заобиколен от въоръжени мъже и полицай, чието участие според властите е било принудително.

Смята се, че Фито е избягал от килията си, преди да бъде преместен в затвор с максимална сигурност, където да бъде държан в изолация, въпреки че нито един служител в Еквадор не е използвал думата "бягство". Властите потвърждават "отсъствието му от килията". 

Ако е вярно, нямаше да му е първото бягство от затвора. Преди това той го направи през 2013 г., но беше заловен отново.

В интервю в сряда президентът Нобоа заяви, че Масиас е бил в килията си по време на поименната проверка предния ден в 19 часа, въпреки че призна, че списъкът може да е фалшифициран. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки