ООН заплаши Ким Чен Ун със съда в Хага (видео)

ОFFNews 17 февруари 2014 в 16:02 10185 12

Ким Чен Ун е заповядал чичо му да бъде хвърлен гол в клетка с освирепели от глад кучета, които го изяли жив.

Управлението в Северна Корея извършва системно и ужасяващо нарушаване на човешките права на собствените си граждани, в т.ч. и престъпления срещу човечеството в мащаби, които нямат аналог в съвременния свят. 

Това констатира доклад на ООН за правата на човека в далекоизточната диктатура.

Заключенията са на база събирани около година данни от специално създаден комитет. Цитирани са четири публични процеса в чужбина, в които са снети показания на политически бежанци от Северна Корея. Те свидетелстват за тайната система от затворнически лагери, умишлено подлагане на глад и пълна липса на свобода на мисълта - все нарушения с ранг на престъпления срещу човечеството.

Ръководителят на комитета, провел проучванията - Майкъл Кърби, лично е изпратил становище до лидера на страната Ким Чен Ун с предупреждение, че го грози съдебен процес в международния съд в Хага, защото като държавен глава и военнокомандващ носи персонална отговорност за случващото се.

"Комисията иска да сведе до вниманието Ви, че ще препоръча на ООН да отнесе ситуацията в КНДР до международния наказателен съд, който да потърси отговорните, между които вероятно сте и Вие, за престъпленията срещу човечеството", пише Кърби, който е уважаван пенсиониран съдия от Австралия.

Комисията, работила под негово председателство, е изслушала показанията на над 240 севернокорейски бежанци в Сеул, Токио, Лондон и Вашингтон. Сред тях е и човек, който разказал как затворничка била принудена да удави новороденото си, понеже се говорело, че баща му е китаец.

Докладът на комисията е близо 400 страници.

Северна Корея не е подписала договора, признаващ пълномощията на международния съд в Хага. При изключителни ситуации Съветът за сигурност към ООН обаче може да отнесе до него и казуси извън договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews