ООН ще разследва истината за взривените азовци в Еленовка

OFFNews 03 август 2022 в 21:51 2182 1

Гутериш

Снимка Архив

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че има разследваща мисия, за да се установи истината за експлозиите миналата седмица в колонията в Еленовка, в зона под контрола на проруските сепаратисти в Източна Украйна, предадоха световните агенции. Така той отвърна на исканията на Киев и Москва.

"Реших да поставя началото на разследваща мисия, след като получих исканията на Руската федерация и на Украйна", заяви Гутериш на пресконференция.

Той припомни, че самият той няма властта да извършва разследвания за предполагаеми криминални деяния.

"Условията на тази разследваща мисия са в процес да разработка", заяви Гутериш и изрази надежда, че ще бъде постигнато съгласие с Русия и Украйна по тях.

"Надяваме се да ни бъдат предоставени всички улеснения за достъп от страна на двете държави и да получим необходимите данни, за да установим истината за случилото се", допълни той и каза, че е процес на издирване на подходящите независими и компетентни хора, които да бъдат включени в тази мисия.

Миналата седмица взривове в затворническата колония в Еленовка, в който бяха задържани украински военни, заловени в Мариупол, отнеха живата на десетки хора, според руската армия. Москва обвинява Киев, че е бомбардирала лагера, нещо, което отричат украинските власти, които твърдят, че затворниците са били избити от руските сили.

Специалистите, анализирали руското видео от Еленовка, твърдят, че картината прилича повече на експлозия на вещество с висока температура на горене вътре в самата сграда, отколкото на резултат от обстрел, обяви съветника на президента Володимир Зеленски - Олексий Арестович, в канала си в Телеграм в края на юли.

Отговорността за убийството на 53 украински военнопленници при взрива на 28 юли в контролирания от Русия затвор в Еленовка е на руските сили. Това се твърди в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), публикуван вчера. Експертите обръщат внимание на лъжата на Кремъл, че уж за убийството на пленниците е виновна самата Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови