Убийството на военнопленниците в Еленовка е работа на Русия, обяви Институтът за изследване на войната

OFFNews 02 август 2022 в 09:01 7683 4

След взрива в Еленовка

Снимка БТА / АР

Анализът на сателитни снимки и на щетите показва, че в сградата, вероятно са били поставени взривни и запалителни материали.

Отговорността за убийството на 53 украински военнопленници при взрива на 28 юли в контролирания от Русия затвор в Еленовка е на руските сили. Това се твърди в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Експертите обръщат внимание на лъжата на Кремъл, че уж за убийството на пленниците е виновна самата Украйна.

„Сателитни и други изображения от мястото показват, че само една сграда е била повредена в резултат на атаката, стените на тази сграда не са били разрушени и наоколо няма кратери от снаряди, което убедително показва, че разрушението на затвора е било в резултат или на целенасочен удар, или на поставен вътре запалителни или взривни вещества“, твърдят анализаторите, цитирани от УНИАН.

Ако Украйна беше използвала за удара нещо различно, а не HIMARS, атаката почти сигурно щеше да остави съпътстващи увреждания около съоръжението, включително кратери и други повредени сгради. ISW цитира американски служител, който каза пред Politico, че „доказателствата показват, че атаката не е извършена от Киев“.

Вземайки предвид оценката на САЩ, че HIMARS не са били използвани в нападението, ISW смята, че Русия е отговорна за тази атака срещу украински военнопленници в нарушение на Женевските конвенции.

Както УНИАН съобщи по-рано, нощта на 29 юли проехтя взрив на територията на бившия затвор в град Еленовка във временно окупираната територия на Донецка област. В резултат на това сградата, в която бяха украински военнопленници, изведени от „Азовстал“, беше разрушена.

Веднага след взрива Русия обвини въоръжените сили на Украйна за извършен обстрел на затвора. Руската страна обяви за повече от 50 загинали защитници на Украйна, като броят на ранените беше неизвестен. Украинските правоохранителни органи определиха експлозията в Еленовка за руски терористичен акт с цел укриване на военни престъпления, дискредитиране на въоръжените сили на Украйна и прекъсване на доставките на оръжие. Киев настоява ООН иМеждународният комитет на Червения кръст незабавно да реагират на терористичната атака и да изпратят инспекционна мисия на място.

Според украинското разузнаване нападението е извършено от наемници от ЧВК "Вагнер" по лично указание на номиналния собственик на частната армия Евгений Пригожин. Във връзка с терористичната атака в Еленовка президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза необходимостта от ясно юридическо признаване на Русия за държавен спонсор на тероризма .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

4

EA Trash

02.08 2022 в 11:59

Само дето на някой му убягва елементарния факт, че военнопленника е по-ценен жив отколкото мъртъв. Още повече, че винаги можеш да го осъдиш и разстреляш "легално", ако толкова го искаш.

-490

3

EA Trash

02.08 2022 в 11:38

...и аз така викам: "черното е бяло"! Като го повторя 1000 пъти вече ще е истина!

-60

2

офф бее

02.08 2022 в 10:52

100% е така, щом пешо от перник знае...!

-7325

1

Медиийна кампания за да скрият престъплението, одобрено от САЩ, защото ударите на Химрас се съгласуват от Вашингтон.

 
X

Да помогнем на украинските деца!