ООН: Русия е нагласила референдума в Крим

Симона Костадинова 14 април 2014 в 18:26 6144 1

Референдумът в Крим е бил нагласен от Русия, пише в изтекъл проектодоклад на ООН за човешките права в Украйна, цитиран от американското списание „Foreign Policy“.

В проекта за доклад, които е написан от помощник генералния секретар за правата на човека Иван Симонович, се твърди, че руското правителство активно репресирало възможността за негативен вот и анти-руските настроения в навечерието на референдума.

„Делегацията се срещна с източници, които разказаха за участие в референдума на хора, които не са граждани на Украйна, както и за хора, които гласували няколко пъти от различни места", пише в проектодоклада.

В него се споменават и редица обвинения от страна на западни държави, които осъждат поведението на Русия в Украйна и обявяват референдума за нелегитимен.

В доклада се посочва, че референдумът на 16 март поражда множество съмнения за нарушения на човешките права.

Въпреки това в доклада не се посочва, че резултатите от референдума биха били различни, ако Русия не беше правила опити „да повлияе на вота".

Окончателният доклад ще бъде публикуван след представянето му пред Съвета за сигурност на ООН на 15 април.

На референдума, който се проведе на 16 март в Крим, почти 97% от избирателите подкрепиха обединението с Русия. На 21 март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който ратифицира договорите за обединение с Република Крим и град Севастопол, който има специален статут в рамките на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови