Quantcast

Киев зове миротворците на ООН в Източна Украйна

OFFNews Последна промяна на 14 април 2014 в 17:11 5267 9

Александър Турчинов

Киев инициира антитерористична акция в източните части на Украйна съвместно с ООН. Това обявиха от пресслужбата на изпълняващия длъжността президент на страната Александър Турчинов, цитирани от УНИАН.

Турчинов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Хи Мун, в който двамата са обсъдили ситуацията в Източна Украйна.

Ситуацията в Източна Украйна и в частност в Донецка и Луганска области повтаря сценария, който Русия разигра в Крим, посочи Турчинов.

Русия изпраща в източната част на Украйна специални подразделения, които окупират с оръжие административни сгради и с действията си поставят под заплаха живота на хиляди украинци. Тази ситуация се различава от ситуацията в Крим, тъй като по-голямата част от населението не подкрепя сепаратистите, подчерта Турчинов.

Сега започва антитерористична акция, чиято цел е да защити населението на страната, обяви украинският президент.

„Украинските граждани молят властите да ги защитят от тероризма и въоръжените престъпници. Ние не можем да оставим нашите граждани сами срещу въоръжените терористи, които застрашават живота и здравето им и се опитват да разкъсат страната на парчета“, каза Турчинов.

По думите му Киев планира и мерки, които ще стабилизират ситуацията в страната. Сред тях са законодателни промени, с които ще се увеличат пълномощията на общините и общинските съвети, както и увеличаване на финансовата самостоятелност на регионите.

Властта е готова да си сътрудничи с представители на всички региони на Украйна, за да се получи един конструктивен диалог. Но ще се противопоставяме на тероризма и на руската агресия, подчерта Александър Турчинов.

Турчинов е предложил на генералния секретар на ООН Пан Хи Мун да проведат съвместна операция с миротворческите сили на ООН.

Ние не възразяваме, а приветстваме, ако с ваша помощ се проведе съвместна антитерористична операция в Източна Украйна. Тогава специалистите и наблюдателите сами ще могат да потвърдят легитимността и правомерността на нашите действия, каза Турчинов.

От своя страна, Пан Хи Мун посочи, че украинската власт е приела тези стъпки, които са били необходими за регулиране на ситуацията в Украйна като цяло и в частност в източната част на страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2014 в 09:10

хаха балкански пак си бърка в бездънния анус, вади лайна и маже

я да чуем как са я разпокъсали югославия когато първо словенците решиха, че не им се живее в югославия и когато парламента им започна да обмисля официално отделяне (югославия беше федерация, на тати дебилчето ако не знаеш) и югославската народна армия се метна натам. после хърватска реши, че не им се седи но юна бяха вече подготвени та се затегна малко работата. разбира се още 88-ма стачката на корабостроителите и машиностроителите в словения е била подготвена от щатите нали?

абе толкова си прост миличък, че даже и да те бият с навит на руло учебник по главата пак няма да ти влезе нищо
спокойно балкански - няма да те бия недей да ми подскачаш сплескано курче такова айде поздрави скъпата си баба която така добре работеше на централна гара

14.04 2014 в 20:25

Терористите всъщност са на власт,ето:
http://www.e-news.in.ua/in-ukraine/7262-na-ploschadi-nezavisimosti-v-kieve-nachalsya-miting-protiv-novoy-vlasti.html

14.04 2014 в 18:02

Важно уточнение тук, е че Русия има право на вето на Съвета за сигурност към ООН, като по-този начин може да (и ще) блокира всякакви опити за пращане на "сините каски" в Украйна.

14.04 2014 в 17:51

Така най-лесно ще вмъкнат там американските "мироттворци"напълно законно.

14.04 2014 в 17:45

Пак че се сетиха, преди Путин да им измъкне цялата територия изпод краката.

14.04 2014 в 17:35

Кой е този Пан Хи Мун ? :D

14.04 2014 в 17:31

Съмнява ме НАТО да се намеси пряко. По-скоро би образувала линия на сигурността на територията на страните си членки, граничещи с изтока. Ще ги помят здраво обаче(оръжия, логистика и т.н)

14.04 2014 в 17:21

все ми се струва, че Бан Ки Мун се казва шефа на ООН ;)