ООН нареди на Япония да спре лова на китове в Антарктика

Марина Юнакова 31 март 2014 в 19:22 2819 2

Снимка: Уикипедия
Снимка: Уикипедия

Върховният съд на ООН нареди на Япония да сложи край на годишния лов на китове в Антарктика. Решението постановява, че въпросната програма е осъществяване на търговска дейност, маскирана като научно изследване, съобщва агенция "Франс прес".

"Япония трябва да отмени всяко разрешение или лиценз, издаден във връзка с JARPA II и да се въздържа от отпускане на допълнителни разрешения в изпълнение на програмата", заяви съдията от Международния съд в Хага Питър Томка.

Япония създаде научната програмата JARPA II, която обвързва ловът на китове с научни дейности. През годините островната държава не успя да скрие фактът, че месото на китовете всъщност се оказва част от японското меню.

"Доказателствата не са установили дали структурата и изпълнението на прoграмата съответстват с нейните постановени цели", каза Томка.

Австралийски проучвания показват, че от 1988 г. насам японските ловци са убили повече от 10,000 кита в рамките на програмата.

По този начин страната нарушава международните конвенции и задължението си да съхрани морските бозайници и тяхната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови