Облаците над Молдова се сгъстяват: Wizz Air спира да лети в небето й

OFFNews 28 февруари 2023 в 08:37 17637 0

Логото на Wizz Air

Снимка Getty Images

Логото на Wizz Air

Авиокомпанията Wizz Air обяви, че прекратява полетите си до столицата на Молдова Кишинев поради опасения за безопасността на въздушното пространство над страната. Решението влиза в сила от 14 март, съобщава Ройтерс.

Молдовският орган за гражданска авиация реагира, като го обяви като взето "внезапно" и "достойно за съжаление".

Решението се взема на фона на засилващите се предупреждения, че Русия подготвя военна операция и в съседната на Украйна Молдова. Преди дни базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) обяви, че Кремъл подготвя операции "под чужд флаг" в Молдова и Черниговска област - на границата между Украйна и Беларус, като се позова на данни от украинското разузнаване. Също през февруари предупреждение отправи и молдовският президент Мая Санду, която заяви, че Русия е планирала организирането на държавен преврат в Молдова с помощта на обучени за военни действия наемници от Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора, които по сценарий трябва да атакуват правителствени сгради в Кишинев и да сменят властта в бившата съветска република.

В изявлението си Wizz Air заяви още, че ще заложи на допълнителни полети от румънския град Яш като заместители, включително нова услуга до Берлин и повече полети до Барселона, Милано Бергамо, Болоня, Рим Чампино, Рим Фуимичино, Дортуманд, Ларнака, Лондон Лутън и Тревизо.

Полетите до Будапеща и Прага няма да бъдат заменени, а тези до Кишинев ще бъдат пренасочени към други дестинации в мрежата на Wizz Air, съобщиха от компанията.

"Безопасността на пътниците и екипажа остава приоритет номер едно на Wizz Air и след последните събития в Молдова и повишения, но не непосредствен риск във въздушното пространство на страната, Wizz Air взе трудното, но отговорно решение да преустанови всички полети до Кишинев от 14 март", заявяват от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!