ISW: Кремъл готви операции под чужд флаг в Молдова и Черниговския край

OFFNews 24 февруари 2023 в 15:47 5365 2

Кремъл

Снимка Архив

Според експертите една от целите е да се отклони вниманието на украинските военни.

Кремъл подготвя операции "под чужд флаг" в Молдова и Черниговска област - на границата между Украйна и Беларус, съобщават експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW), позовавайки се на данни на украинското разузнаване.

Според тях в близост до границата на Русия и Беларус с Черниговска област е регистрирано движение на колони от военна техника без опознавателни знаци, придружени от войници, облечени в униформи, подобни на украинските.

Една от целите на тези маневри може да е да се отклонят украинските сили към северната граница, за да се отслаби отбраната на Украйна на изток. Друга цел може да е да се обвини Киев в нарушаване на териториалната цялост на Беларус, за да се принуди Александър Лукашенко да се включи във войната: преди това той заяви, че ще го направи само ако Украйна атакува, твърдят експерти. В същото време те оценяват този сценарий като малко вероятен.

В доклада на института се отбелязва също, че Кремъл създава информационни условия за операция "под чужд флаг" в непризнатото Приднестровие. Като пример служат обвиненията на руското министерство на отбраната към Украйна, че подготвя въоръжена провокация в региона. В същото време ISW смята, че Русия няма военен потенциал да нападне Молдова.

Заключенията на института имат и предистория. На 9 февруари президентът Володимир Зеленски направи изявление пред Европейския съвет, че Украйна е "прихванала план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване". На 13 февруари молдовският президент Майа Санду разкри подробности, предоставени от Украйна: Кремъл планира да включи в операциите в страната диверсанти от Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора.

На 20 февруари прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че е препоръчал на молдовските представители "да бъдат по-внимателни по отношение на присъствието на руски миротворци в Приднестровието". Той имаше предвид казаното от Дорин Речан по ТВ8 на 18 февруари, че Приднестровието трябва да бъде демилитаризирано чрез изтегляне на руските войски.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин отмени указа си за руската външна политика от 2012 г., в който се казваше, че Русия ще продължи активно да търси решение на приднестровския въпрос въз основа на зачитане на молдовския суверенитет, териториална цялост и неутрален статут. По-рано в обръщението си към Федералното събрание Путин обяви, че Русия ще преустанови действието на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със САЩ.

В същия ден молдовските медии цитираха украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че украинските специални служби са научили за плановете на Русия да превземе летището в Кишинев. По този начин Кремъл, според Зеленски, ще може да прехвърли войници и оборудване и да открие нов фронт в Приднестровието, където са разположени до 2000 руски войници. Зеленски увери, че Украйна ще бъде готова да помогне на молдовските власти в кризисната ситуация, ако бъде получена такава молба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

24.02 2023 в 16:53

Ако Путлер е достатъчно луд да отвори втори фронт, това ще ускори смъртта на руската кочина.

-1655

1

ob1

24.02 2023 в 16:45

Да видим как блядшевиките могат да стигнат Молдова, като съседите ѝ са Украйна и Румъния.
През Украйна? Ми те там си ядат бой от една година и са на път да бъдат изритани изцяло назад.
През Румъния? Дааа, ей ся ще правят десант в НАТОвска държава, дори и орките не са чак толкова малоумни.
Т.е. ще разчитат на наличните в Молдова 1500 орка и каквито ихтамнети са успели да внедрят. С други думи е достатъчно Молдова сама да ги изрита или да поиска съдействие от Украйна, ако изпитва съмнения.