Мая Санду: Русия има план за преврат в Молдова с наемници от Беларус и Балканите

OFFNews 13 февруари 2023 в 13:03 5562 4

Мая Санду

Снимка newsmaker.md

Мая Санду, президент на Молдова

Русия е планирала организирането на държавен преврат в Молдова с помощта на обучени за военни действия наемници от Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора, които по сценарий трябва да атакуват правителствени сгради в Кишинев и да сменят властта в бившата съветска република. Това обяви на специален брифинг в понеделник президентът на страната Мая Санду, цитирана от молдовския портал newsmaker.md.

Според Санду, това не е първият път, когато Русия прави планове за дестабилизиране ситуацията в Молдова. „Миналата есен вече имаше такива опити, но благодарение на бързата намеса на молдовските власти те бяха неуспешни“, каза държавният глава.

„Планът за предстоящия период включва саботаж с участието на обучени за военни действия хора, маскирани като цивилни, за извършване на насилствени действия, атаки срещу правителствени сгради и вземане на заложници“, допълни Мая Санду. Тя отбеляза, че с помощта на протести от страна на опозицията Руската федерация възнамерява да извърши държавен преврат в Молдова и да смени правителството в Кишинев.

„Документите, получени от нашите украински партньори, показват местата и логистичните аспекти на организирането на тази подривна дейност. Планът предвижда и използването на чужденци за насилствени действия. Например, материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Молдова за граждани на Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора“, каза още Санду.

Президентът на Молдова увери журналистите, че органите на сигурността работят за предотвратяване на тези провокации и контролират ситуацията.

Санду отбеляза, че за изпълнението на плана престъпниците са разчитали на някои вътрешни сили, по-специално на престъпни групи като партията Шор, някои ветерани, бивши служители на правоохранителните органи и хора, известни с връзките си с Плахотнюк (Владимир Георгиевич Плахотнюк, молдовски политик и олигарх бивш председател на Демократическата партия, който от октомври м. г. е в санкционния списък на САЩ, б. р.).

Според Санду целта на тези действия е свалянето на конституционното и легитимно правителство в Кишинев и замяната му нелегитимно, проруско, „за да може Русия да спре процеса на европейска интеграция на републиката и да използва Молдова във войната срещу Украйна“.

Президентът заяви, че парламентът на Молдова трябва да приеме законопроекти възможно най-скоро, които ще предоставят на службите за сигурност и прокуратурата необходимите инструменти "за по-ефективно справяне с рисковете за сигурността на страната".

„Всеки, който участва в подобни действия и който ги защитава, трябва да носи отговорност“, каза още държавният глава. Санду призова гражданите да бъдат бдителни и да се доверяват на официалната информация, тъй като "най-агресивната форма на атака е информационната атака".

„Опитите на Кремъл да организира насилие в страната ни няма да успеят. Ние оставаме спокойни и вярваме в Молдова“, казаоще Санду.

Още на 9 февруари т. г. на заседание на Европейския съвет в Брюксел Володимир Зеленски каза, че е информирал Мая Санду, за това, че украинското разузнаване е успяло да прихване подробен руски план за разрушаване на политическия модел в Молдова и поставянето му под контрол на Русия. Потвърждение за думите на Зеленски дойде и от SIS – агенцията за сигурност и разузнаване на Молдова, която обяви, че провежда оперативни мероприятия, съвместно със западните партньори за установяване на опитите за дестабилизация в страната, но не даде допълнителни подробности за да не постави под риск самата операция срещу плана на Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

4

Constanza

13.02 2023 в 14:39

Пардон, три партии. Даже четири, ако предложат на ДПС достатъчно изгода.

865

3

Constanza

13.02 2023 в 14:38

А при нас си имат две партии и цяло президентство.

2550

2

alfakentavur

13.02 2023 в 14:37

Рашистите мръсни ще се провалят отново и отново. Чака ги съдбата на Дучето и Фюрера, все пак си имат фюрер и те.

345

1

Джендо Джедев

13.02 2023 в 14:27

Рашнята неотдавна пробва същото в Черна гора, ама балканджиите ги биха много лошо. Явно искат да настъпят същата мотика и в Молдова.