Обявиха причината за смъртта на кралица Елизабет Втора

OFFNews 30 септември 2022 в 10:00 5942 0

Кралица Елизабет Втора

Снимка Getty Images

Кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора е починалата от старост. Това става ясно от смъртния ѝ акт, който бе публикуван от Националния архив на Шотландия в четвъртък, съобщава CNN.

Покойният британски монарх е издъхнала в 15:10 ч британско време на 8 септември в замъка Балморал в Балатер, Шотландия.

Като причина за смъртта е посочена старост.

Документът е подписан от дъщерята на кралицата, принцеса Ан.

Най-дълго управлявалият британски монарх почина на 96-годишна възраст.

Смъртта ѝ постави началото на период на национален траур. Крал Чарлз III, който се възкачва на престола след смъртта на майка си, бе официално провъзгласен за нов монарх на Обединеното кралство на 10 септември.

Чарлз отдаде почит на историческото седемдесетгодишно управление на майка си, като го нарече "несравнимо по своята продължителност, отдаденост и преданост".

"Дори и да скърбим, ние благодарим за този най-предан живот", каза той по време на историческата церемония в двореца "Сейнт Джеймс".

Световните лидери признаха глобалното влияние на кралицата по време на 70-годишното си управление.

Светът се сбогува с нея на 19 септември с държавно погребение. Членове на кралското семейство, високопоставени лица, президенти и министър-председатели се събраха в Уестминстърското абатство за службата, а десетки хиляди хора се стекоха по околните улици и по 25-километровия маршрут на процесията от центъра на Лондон до Уиндзор с надеждата да видят покрития с флагове ковчег на покойната кралица, който пътуваше с катафалка към мястото на последния ѝ покой.

По-късно вечерта тя беше погребана до съпруга си принц Филип, херцог на Единбург, в мемориалния параклис на крал Джордж VI. Той е пристройка към параклиса "Сейнт Джордж" и в него се съхраняват останките на бащата на кралицата, на майка ѝ кралицата майка и на сестра ѝ принцеса Маргарет.

Миналата седмица Бъкингамският дворец публикува снимка, разкриваща мястото за последен покой на кралица Елизабет Втора. На нея се вижда гравиран камък от ръчно издялан белгийски черен мрамор с инкрустации от месингови букви, на които се четат имената на родителите ѝ и на съпруга ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !