Обама: Въздушните удари в Ирак ще продължат, "ако е необходимо"

OFFNews 09 август 2014 в 15:04 3212 3

Барак Обама

Снимка whitehouse.gov

Обама със съветниците си в Белия дом.

Американският президент Барак Обама заяви, че въздушните удари срещу иракските джихадисти ще продължат "ако е необходимо".

Армията ни отговори с удари срещу конкретни цели. И ако е необходимо, ще продължим да го правим. Съединените щати не трябва и не могат да се намесват във всяка криза по света. Но когато има ситуацията като на планината Синджар, когато хиляди невинни хора са обречени на гибел, и когато ние имаме възможността да я предотвратим, Съединените щати не могат да си затворят очите, каза американският президент.

В седмичното си обръщение Обама отново подчерта, че няма да позволи Америка да бъде въвлечена в нова война в Ирак и категорично отхвърли възможността за сухопътна операция в страната.

Иракските и кюрдските сили днес се подготвят да проведат контраофанзива, за да си върнат териториите в Северен Ирак, попаднали под контрола на джихадистите, като се възползват от помощта, която им бе оказана с американските въздушни удари. От 9 юни сунитите от радикалната група „Ислямска държава” успяха да завземат големи територии в Ирак, като досега бойците оставаха настрана от автономния регион Иракски Кюрдистан. Мълчаливият мирен пакт обаче беше нарушен в края на юли, когато джихадистите започнаха да нападат кюрдските сили – пешмергите.

Кюрдите искат да се възползват от помощта, която са има оказали американските сили с петъчните въздушни удари, и да организират контраатака срещу джихадистите. „Пешмергите ще се прегрупират, после ще се разположат в зоните, над които имат контрол, и след това ще помогнат на бежанците”, заяви кюрдски лидер.

В момента джихадистите се намират на около 40 километра от столицата на Иракски Кюрдистан – Арбил, в който има и чуждестранни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!