Обама: САЩ трябва да пише правилата за световна търговия, не Китай

OFFNews 03 май 2016 в 17:30 4444 7

"Светът се промени. Правилата се променят с него. Съединените щати, не държави като Китай, трябва да ги пишат. Нека грабнем тази възможност, да прокараме споразумението за Транстихокеанско партньорство и да сме сигурни, че Америка не следва другите, а действа". Това обяви американският президент Барак Обама в коментар за Споразумението за Транстихоокеанско партньорство, публикуван в "Уошънгтън поуст". Страни по споразумението са САЩ, Канада, Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.

Публикуваме текста без съкращения. 

През последните шест години американски компании са създали над 14 млн. нови работни места. За да продължи този процес, ние трябва да преследваме всеки нов път към икономически растеж. Днес някои от най-добрите икономически възможности в чужбина са в Азиатско-тихоокеанския регион, който е на път да стане най-населявания и привлекателен пазар на света. Увеличаването на търговията в този район ще е дар за американските компании и работници и ще ни даде преднина пред икономическите ни конкуренти, включително този, за който чуваме най-много в кампаниите в последно време - Китай.

Разбира се, най-големите икономически възможности за Китай се намират в неговия район и затова той не губи никакво времето. Докато ние говорим, Китай преговаря за търговско споразумение, което ще разпредели най-бързо разрастващите се пазари в наш ущърб, подлагайки работните места на американци, компании и стоки на риск.

През миналата седмица Китай и още 15 държави се срещнаха в Австралия с целта да завършат сделката си, Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, преди края на годината.Това търговско споразумение няма да предотврати нечестната конкуренция сред субсидираните от правителствата компании и държавните предприятия. Няма да защити свободния и открит интернет. Нито ще вземе предвид правата върху интелектуалната собственост по начин, който гарантира, че американските творци, артисти, режисьори и предприемачи ще получат заслуженото. И определено не подкрепя високите стандарти за нашите работници и нашата околна среда. 

За щастие Америка има свой план, който отговаря на всяка една от тези цели. Като тихоокеанска сила Съединените щати настояват за развитие на Транстихоокеанско партньорство (ТТП) с високи стандарти, търговско споразумение, което поставя американските работници на първо място и прави така, че ние пишем правилата за търговия в 21 век.

Това споразумение подсилва американската икономика. TTП обединява 12 държави и представлява близо 40 процента от глобалната икономика, за да осигури на частните компании възможността да се конкурират с държавни предприятия. Поддържа интернет отворен и свободен. Подсилва защитата върху интелектуалната собственост, от която се нуждаят нашите новатори, за да рискуват и създават. И предоставя еднакви условия като налага най-високите стандарти и премахва бариерите за продажба на наши стоки отвъд океана - включително елиминиране на над 18 хил. данъка, който други държави налагат на произведени в Америка продукти. Казано просто, когато ТПП влезе в сила, американските компании ще изнасят по-голяма част от продукцията си. Това означава, че ще се поддържат повече високоплатени работни места. 

Това споразумени също подсилва националната сигурност на Америка. Когато по-малко хора страдат от бедност, когато търговските ни партньори процъфтяват и когато свържем икономиката си с други в стратегически важен регион, Америка е по-силна и в по-голяма безопасност.  

Но нито едно от тези неща няма да се случи, ако ТТП не стане реалност. Това е защото Азиатско-тихоокеанският регион ще продължи икономическата си интеграция с или без Съединените щати. Можем да поведем този процес или да стоим отстрани и да гледаме как просперитетът ни подминава.

Ако не приемем ТТП, американските стоки ще продължат да се изправят пред по-високи такси и други търговски бариери в региона. Американските компании ще загубят конкурентноспособния си достъп до азиатските пазари, което би означавало, че по-малък брой от колите на нашите автопроизводители ще достигнат до разрастващите се пазари, повече от продукцията на нашите фермери ще срещне прегради в чужбина и собствениците на малки бизнеси, които се надяват да продадат стоките си извън страната, все още ще са в капана от червени ленти. Ако не прокараме ТПП, работодатели в цяла Америка ще загубят възможността да се конкурират с компании от други държави при равни условия. А когато американски работници и фирми се конкурират при равни условия, няма кой да ни победи.

Разбирам скептицизма на хората към търговски споразумения, особено в общности, които са засегнати най-силно от ефекта на автоматизация и глобализация. Но ако изградим стени, за да се изолираме от глобалната икономика, единствено ще се изолираме от невероятните възможности, които предоставя тя. Вместо това Америка трябва да пише правилата. Америка трябва да определя какво се случва. Другите държави трябва да следват правилата, наложени от Америка и партньорите ни, не обратното.

Транстихокеанско партньорство ни дава силата на правим това. Затова моята администрация работи съвместно с лидери в Конгреса, за да осигури двупартийна подкрепа за търговското ни споразумение, мислейки за това, че колкото повече се забавим, толкова по-трудно ще е да прокараме ТПП. Светът се промени. Правилата се променят с него. Съединените щати, не държави като Китай, трябва да ги пишат. Нека грабнем тази възможност, да прокараме споразумението за Транстихокеанско партньорство и да сме сигурни, че Америка не следва другите, а действа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

6

БирникЪ

04.05 2016 в 09:13

Типична американска наглост, безочие и арогантност. Правилата за търговия трябва да се пишат от онези, които произвеждат най-много. А това са китайците. Комунистически Китай побеждава САЩ точно на техния терен - свободен пазар и див капитализъм.

77927

5

El Commandante

03.05 2016 в 22:59

'„САЩ са много амбициозни, правейки такива изявления, но, боя се, те не отчитат дългосрочните перспективи"

Превод от дипломатически мандарин: Оди се шибай!

77927

3

El Commandante

03.05 2016 в 19:18

Obama.
Marbels.
Lost.