"Новичок" могат да произведат 20 страни, обяви Путин

OFFNews 04 април 2018 в 12:58 4397 0

Снимка РИА Новости

Около 20 страни в света могат да произведат веществото "Новичок", с което бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Турция, където се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Интерфакс".

Коментарът му дойде след съобщението на британската Лаборатория за отбранителни изследвания и технологии към Министерството на отбраната, според което само държавна власт може да е създала използваното при нападението вещество. Според директора на лабораторията няма доказателства за руски произход на веществото, но това не е била и задачата на анализа.

Путин обясни, че са засегнали темата за отравянето на Скрипал по време на разговора с Ердоган. 

"Изложих му нашата позиция. Както знаете, самият аз научих за инцидента от медиите. Искам само да добавя, че по данни на международни експерти около 20 страни в света могат да произведат подобно нервнопаралитично вещество", каза Путин в отговор на журналистически въпрос. 

Той посочи, че е учуден от скоростта, с която се е развила кампанията срещу Русия по случая "Скрипал", въпреки че произходът на "Новичок" все още не е установен.  

Путин припомни съобщението на британската лаборатория за отбранителни изследвания и допълни, че по думите на британската полиция цялостното разследване ще отнеме поне два месеца. 

Темата беше коментирана вчера и от говорителя на Путин Дмитрий Песков, който обяви, че британският премиер Тереза Мей и външният министър Борис Джонсън ще трябва да се извинят на Русия за обвиненията. 

"Теорията им няма да се потвърди при всички случаи, защото не е възможно да се потвърди. Руската страна от самото начало заяви, че няма отношение към инцидента. А британският външен министър, който обвини Путин за нападението, и премиерът на Великобритания ще трябва някак да гледат в очите своите колеги от ЕС, на които са разказвали нещо си", посочи Песков. 

Днес Организацията за забрана на химическите оръжия се събира на извънредно заседание. Представители на 41 държави членки ще се срещнат за нова размяна на дипломатически аргументи по казуса.

По този повод Путин заяви, че Русия е поставила на организацията въпроси за обсъждане. "Надявам се, че в хода на дискусията ще бъде сложена окончателно точка на това, което се случи", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови