Британските военни химици не могат да кажат къде точно е произведен Новичок

OFFNews 03 април 2018 в 21:47 12025 3

Снимка pixabay

Ръководителят на британската военна лаборатория Портън Даун заяви днес, че изследователите в неговото звено не са установили къде точно е произведено бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал.

Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок" и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент, каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Портън Даун.

Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас, добави той.

Ейткънхед обаче потвърди, че субстанцията се изработва по "изключително сложна методика, която е по силите само на държава".

Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата. "Но досега не бяхме в състояние да направим това", призна експертът.

Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен, каза Ейткънхед. 

Той обаче е категоричен, че отровата, използвана срещу Скрипал и дъщеря му, не е произведена в Портън Даун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

3

Крушата

04.04 2018 в 11:14

Да, този път руснаците са действали по-хитро и не са оставили в формулата на отровата надпис от сорта на СМЕРШ (Смерть Шпионам) или пък Fancy Bears или друга типична за тях плиткоумица. Но колкото и да лъжат и увъртат фактите са си ясни - използвана е "изключително сложна методика, която е по силите само на държава". И като изключим държавите от Северноатлантическия пакт, за които е абсолютно абсурдно да се твърди, че биха тровили агенти само и само да обвинят поради някакви си техни интереси Русия. То кой остава!? А и имаме и една очевидна подсказка - отровата е под тм "Новичок".

77927

1

El Commandante

03.04 2018 в 22:58

За военни цели, ама не действа...бахти газа....

Не знаеме къде е направен, но е направен в Русия, тва е ясно.

Междувременно Лондон изпревари Ню Йорк по брой убийства...

Кво да ви кажа...