Новият държавен секретар на САЩ: Ще продължим да признаваме Йерусалим за столица на Израел

Джо Байдън е привърженик на двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2021 в 10:36 1377 0

Антъни Блинкън

Съединените щати ще продължат да признават Ерусалим за столица на Израел, заяви вчера номинираният за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде БТА.

Блинкън каза това по време на изслушването в Сената на американския Конгрес във връзка с кандидатурата си за държавен секретар.

САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкън. Американското посолство в Израел ще остане в Ерусалим и няма да бъде преместено в Тел Авив, увери той.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е привърженик на двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците, каза още Антъни Блинкън.

"Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна Блинкън.

В същото време номинираният за държавен секретар на САЩ Блинкън призна, че в близко бъдеще не е реалистично да се стигне до двудържавното решение и призова израелците и палестинците да се въздържат от едностранни мерки, които биха усложнили допълнително конфликта.

Блинкън бе категоричен, че сигурността на Израел ще бъде един от основните приоритети на следващото американско правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови