Джо Байдън, 46-ият президент на САЩ, полага клетва

OFFNews 20 януари 2021 в 08:03 2958 0

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец.

Церемонията ще започне с химна и в 12 часа местно време (19 ч българско) Байдън ще положи клетва по традиция от западната страна на Капитолия. По принцип събитието се гледа на място от стотици хиляди, но тази година желаещите да са в близост се изправят пред лабиринт от метални и бетонни заграждения и десетки хиляди въоръжени гвардейци. Сега вместо зрители на поляната на National Mall ще има знаменца, представящи тези, които не мога да присъстват. Тези на място ще са около хиляда и повече от тях са законодатели и техните гости.

Отиващият си президент Доналд Тръмп няма да присъства. Тази сутрин местно време той отпътува за Флорида, където се очаква да се установи.

В прощалното си обръщение към нацията Тръмп подчерта постиженията си в сферите на икономиката и бързото изработване на ваксина за Covid-19 и без да споменава Байдън поименно пожела успех и късмет на новата администрация. Той също каза, че се гордее с това, че е „първият президент от десетилетия насам, който не е започнал нови войни“

Oт своя страна в навечерието на влизането си в длъжност след пристигането си във Вашингтон пред мемориала на Линкълн Байдън ръководи церемония за почитане паметта на над 400-хилядите жертви на Covid-19 в страната.

„Понякога е трудно да си припомняме, но така се изцеляваме, заяви Байдън: „Важно е да сторим това като нация“.

Днес по време на речта си след встъпване в длъжност той се очаква да говори за справяне с пандемията от Covid-19 и обединение.

След това Байдън заедно с вицепрезидента Камала Харис, бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и техните половинки ще положат венец на Паметника на незнайния войн в Арлингтън.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви междувременно, че Алиансът и Европейския съюз се радват, че ще имат възможност да работят с Джо Байдън, за да засилят връзките със Съединените щати и Европа в момент, в който светът е изпълнен с предизвикателства.

Столтенберг покани Джо Байдън да участва на среща на върха на НАТО, чиято дата предстои да бъде уточнена.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред предложи на Байдън да организира среща на върха ЕС-САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън поздрави Джо Байдън преди церемонията му по встъпване в длъжност и заяви, че очаква да има тясно сътрудничество между тях по отношение на борбата с Covid-19 и при възстановяването след края на пандемията, в борбата с климатичните промени, в сферата на отбраната, на сигурността и насърчаването и защитата на демокрацията, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови