Нови документи повдигнаха съмнения, че Лех Валенса е бил комунистически агент

ОFFNews 17 февруари 2016 в 22:04 7159 2

Лех Валенса.

Полицията в Полша е конфискувала документи от дома на последния комунистически министър на вътрешните работи на страната Чеслав Кишак поради съмнения, че в тях може да има доказателства за връзката на бившия президент Лех Валенса с тайните комунистически служби, предаде полският сайт "Дъ нюз“.

Вдовицата на Кишак, който почина на 90 г. през ноември 2015 г., е предложила да продаде на държавата документи от 70-те години на миналия век, в които пише за т.нар. агент Болек, който според някои историци е бил именно Валенса. Наместо това властите са решили да си ги вземат сами, тъй като по закон те трябва да им бъдат предадени.

Президентът на Полша от 1990 до 1995 г. от много време се бори с обвиненията, че някога е бил агент на държавните служби за сигурност. 

"Те дори се бият над мъртвото тяло на Кишак. Не можете да промените фактите с лъжи и фалшификации. Аз бях този, който доведе страната до пълна победа над комунистическия режим", написа Валенса по повод скандала с документите и вдовицата на вътрешния министър.

Предполага се, че политикът е прекъснал връзките си с комунистите няколко години преди известната стачка в пристанището на Гданск през 1980 г. Протестът довежда до зараждането на независимия профсъюз „Солидарност“, оглавен от Валенста, което бързо го прави известен по света. Въпреки че усърдно отрича обвиненията, през 2011 г. той заяви пред британския вестник "Гардиън", че е "играл" с тайните служби.

"Всичко беше една умна игра", каза той.

"Беше важно да играя така, че да оставям впечатлението, че съм толкова слаб, че не си струва да бъда елиминиран. Дори за момент не съм заставал на противниковата страна", настоява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!