НАТО обяви Русия за ''най-голямата и непосредствена заплаха'' (обновена)

OFFNews 29 юни 2022 в 17:51 2130 0

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АР

Йенс Столтенберг

Русия е "най-голямата и непосредствена заплаха" за НАТО, а действията на Китай са предизвикателство пред "интересите, сигурността и ценностите" на алианса. Това е записано в новата концепция по сигурността, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. 

Новата Стратегическа концепция формулира предизвикателствата пред Алианса за следващите 10 години. В досегашната доктрина, приета през 2010 г., Русия бе смятана за стратегически партньор, а Китай изобщо не беше споменат, каза генералният секретар на НАТО.

"Продължаваме да сме изправени пред отчетливи заплахи от всички стратегически посоки. Руската федерация е най-значимата и директна заплаха за сигурността на съюзниците и за мира и стабилността в евроатлантическия район. Съюзниците ще продължат да противостоят на руските заплахи и да отвръщат на враждебните ѝ действия и да се борят с тероризма по начин, съответстващ на международното право", пише в декларацията.

Тази промяна е заради започналата на 24 февруари руска инвазия в Украйна. Лидерите на НАТО решиха да укрепят и трансформират нашия съюз в този повратен момент.

Столтенберг посочи, че е взето решение за увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране до над 300 000 военни, както и да бъде укрепен Източният фланг чрез увеличаване на числеността на някои от тактическите бойни групи в Източна Европа до ниво на бригади.

Страните членки са препотвърдили ангажимента си да отделят за отбрана по 2 процента от БВП. Девет от съюзническите държави покриват или надвишават този процент, а 19 са поели ангажимент да го направят в най-скоро време, каза още той.

Постигнато е споразумение за повишаване на общия фонд на алианса и за инвестиране на 1 милиард евро в иновации.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в днешните разговори между лидерите се е включил дистанционно украинският президент Володимир Зеленски. Към него е било отправено ясно послание, че алиансът ще помага на Украйна колкото време е необходимо.

Поет е ангажимент за изпращане на сигурни комуникационни системи, гориво, защитно оборудване, техника за борба с дронове.

Срещата в Мадрид "утвърждава политиката на агресивно сдържане на Русия", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде БНР. 

Москва гледа на разширяването на НАТО със Швеция и Финландия като на "чисто дестабилизиращ фактор в международните отношения". На засилването на американските войски в Полша и Румъния ще отговорим с "компенсиращи мерки", посочи Рябков. 

В новата стратегическа концепция на НАТО Русия е определена като заплаха и това няма нищо общо с истинския живот. Алиансът е този, който ни заплашва, смята Сергей Рябков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!