Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

НАТО: Беларус да не се оправдава с Алианса за смазването на протестите

OFFNews 13 ноември 2020 в 12:34 1773 1

Снимка архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че властите в Беларус напълно неоснователно се опитват да се оправдаят с НАТО, за да защитят действията срещу собствения си народ, предава БТА.

По време на видеопресконференция за международната сигурност Столтенберг подчерта, че "хората в Беларус следва сами да определят бъдещето на страната", а присътвието на силите на Алианса в Балтика е изцяло с отбранителна цел. Той допълни още: "НАТО ще направи всичко възможно, за да запази сигурността на страните от пакта. Всички наши действия са отбранителни."

Изказването на Столтенберг е в отговор на многобройните обвинения на Лукашенко, който твърди, че Алиансът и Западът подклаждат безредиците в Беларус.

Генералният секретар на НАТО допълни, че агресивните и военните действия на Русия продължават от дълги години - с незаконното завземане на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна, със струпването на войски по границите, използването на бойни химически средства, с опити за убийство на опоненти, дезинформационни кампании, стремеж за намеса в изборите в страни от алианса, както и с разполагането на нови ядрени ракети.

Йенс Столтенберг заяви, че е нужен диалог с Москва, особено по отношение на контрола над въоръжаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews