Напук на Брюксел: Унгария, Полша и Словакия удължиха забраната за внос на украинско зърно

Вчера ЕК призова държавите членки да се въздържат от едностранни решения

OFFNews 16 септември 2023 в 19:17 2210 1

Флаговете на Европейския съюз, Полша и Унгария

Снимка GETTY IMAGES

Флаговете на Европейския съюз, Полша и Унгария

Унгария, Полша и Словакия удължиха забраната за внос на украинско зърно, напук на решението на Европейската комисия да не удължава забраната, договорена с пет държави членки, сред които и България, предаде БНТ. 

Вчера Европейската комисия (ЕК) призова държавите членки да се въздържат от едностранни действия, а решението ѝ бе приветствано от украинския президент Володимир Зеленски.

Днес обаче полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че ще защити интересите на фермерите, напук на позицията на Брюксел. Полша удължи ограниченията за вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна. Същото едностранно решение взе и Словакия, която забранява вноса на същите четири стоки до края на 2023 г. 

На свой ред Унгария забранява вноса на 24 земеделски продукти от Украйна, включително зърнени култури, зеленчуци, месни продукти и пчелен мед. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че е "крайно време да вземем нещата в свои ръце":

"Украинските селскостопански продукти, предназначени за Африка, наводняват централноевропейските пазари. Бюрократите в Брюксел отново си затварят очите за проблемите на европейските фермери, така че Унгария, Полша и Словакия разширяват забраната за украински внос на национална основа."

И трите страни ще продължат транзита на украинска продукция.

България бе сред страните, договорили удължаване на забраната за внос на украинско зърно през пролетта. Тази седмица от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС изненадващо внесоха предложение за отмяна на забраната, което Народното събрание скоростно прие

Обратът доведе до въпроси за рязката промяна на позицията на министъра на земеделието Кирил Вътев, който неведнъж публично бе подкрепял договорената забрана за внос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика