Еврокомисията няма да удължи ограниченията за земеделски внос от Украйна

OFFNews 15 септември 2023 в 22:14 2029 0

Украинско зърно

Снимка EC - Audiovisual Service

Украинско зърно

Европейската комисия няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтича днес в полунощ, съобщава БТА.

Заключението на ЕК е, че са отпаднали трудностите, изпитвани до неотдавна от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария.

Украйна ще въведе мерки за контрол на износа на 4 групи стоки, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС.

Украйна се е съгласила и "да въведе всички правни мерки (включително например система за лицензиране на износа) в срок от 30 дни, за да се избегне пренасищане със зърно", заявиха от пресслужбата на Еврокомисията.

Същевременно Полша, Унгария и Словакия наложиха едностранно забрана на вноса на зърно от Украйна, след като Европейската комисия реши да не предприема такава стъпка.

"Полша ще удължи забраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер", заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред агенция ПАП.

"Ще удължим тази забрана (...) въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер", каза още Моравецки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша