Нападение с нож в Ница: жена е обезглавена, двама са убити, няколко са ранени

OFFNews 29 октомври 2020 в 11:22 25277 26

Снимка Twitter/Christian Estrosi

Трима души са убити, а няколко са ранени след нападение с нож в църква във френския град Ница, предаде Ройтерс. Нападателят е нахлул в местната църква, убил е двама души и е обезглавил жена. 

По първоначална информация нападателят е обезглавил трима души, но по-късно беше уточнено, че само една жена е обезглавена. 

Вътрешният министър Джералд Дарманин заяви, че се провежда полицейска операция, а кметът на Ница Кристиан Естрози обяви, че заподозреният е арестуван. Естрози определи убийството като терористичен акт. 

Нападателят е крещял "Аллах Акбар" дори по време на задържането си, каза пред журналисти кметът на Ница. 

Часове след атаката в Ница, беше съобщено за още две нападение - във френския град Авиньон и в консулството на Франция в Саудитска Арабия. В Авиньон мъж е нападнал патрулиращи полицаи, но е убит, а в Саудитска Арабия нападател е арестуван, след като е ранил охранител в консулството. 

Снимка: БТА/АР

Нападението се случва на фона на крайното изостряне на отношенията между Турция и Франция и само два дни след като "Шарли Ебдо" окарикатури турския президент Реджеп Ердоган на корицата си. Началото на този процес пък бе даден от убийството на учителя Самюел Пати, който бе обезглавен в Париж от ислямист, след като показа карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяването. 

Френският президент Еманюел Макрон се обяви в защита свободата на словото и по-конкретно - за правото да се публикуват карикатури на пророка Мохамед. "Пати е убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще", но Франция "няма да се откаже от своите карикатуристи", заяви още Макрон. Заради думите на френския президент турският му колега Реджеп Ердоган заяви, че "Макрон има нужда от психиатър".

Все още не е ясно дали атаката в Ница е свързана с убийството на Пати. Прокуратурата на Франция започва разследване за терористична атака.

След острите реплики от страна на Ердоган към Макрон, френското правителство привика турския посланик.

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия Президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор", написа в Туитър вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по повод на карикатурата, ден след като френското сатирично списание "Шарли Ебдо" я публикува.

Турция се закани да предприеме и "съдебни и дипломатически действия".

Ердоган призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Еманюел Макрон за отношението към мюсюлманите и исляма.

Освен в Турция и няколко държави в Близкия изток обявиха бойкот на френските стоки. В някои от тях се проведоха и демонстрации срещу Макрон. На този фон президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви, че свободата на словото трябва да спре, ако обижда мюсюлманите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

26

El Commandante

29.10 2020 в 16:33

Баланс, баланс няма...

23293

25

Стефан

29.10 2020 в 16:28

Е кво толкова? Толерантност ... заеб ...и

1894

24

Sashkavas

29.10 2020 в 15:46

“ Абе обезглавен не значи ли да се отреже цялата глава ?
Ако това е така, как човек с нож, може да обезгалви 3-ма души, без никой да му посегне, или да опита да го спре ....”

Ми може би Шарли Ебдо верни на своя стил, ще спретнат няколко весели карикатури по темата! Или това няма да е смешно вече .... хммм кога и кой решава кое е смешно или не

3243

21

Пакоджет

29.10 2020 в 13:57

Еее, защо така крайно тълкувате коментара. Просто искам да има работа за безделниците мюсюлмани, ще произвеждат сапун и ще полагат тръби. Тъкмо белким се интегрират от 10тото поколение, не ли?

Да не си помислихте друго? И аз не подкрепям другото, но има голям шанс за нов Хитлер, за съжаление.

3232

19

tarabata

29.10 2020 в 12:46

Вината за радикализираните идиоти не в баболюбеца или в списанието, а в тези, които ги радикализират.

5784

18

Бабатунде

29.10 2020 в 12:44

Абе обезглавен не значи ли да се отреже цялата глава ?
Ако това е така, как човек с нож, може да обезгалви 3-ма души, без никой да му посегне, или да опита да го спре ....

1894

17

Sashkavas

29.10 2020 в 12:44

Пакоджет, брилятна идея ?! И да докараме някой нов Хитлер на власт, който да спаси света тоя път от мюсулманите а после и от всички дето не са каквито трябва. Недей да пушиш и да пишеш, моля.