Най-големите профсъюзи в Гърция заплашиха с нова 48-часова стачка

OFFNews 09 март 2016 в 15:54 1777 0

Двата най-големи профсъюза в Гърция – ГСЕЕ и АДЕДИ, заплашиха с нова 48-часова стачка, ако правителството одобри пенсионната реформа. 

Длъжни сме да протестираме, ако правителството и кредиторите продължат строгите политики на бюджетни ограничения и орязване на пенсионните права, обяви ГСЕЕ. 

Пенсионната реформа на Гърция е едно от условията, с които правителството на премиера Алексис Ципрас се съгласи, за да получи международната помощ от 86 млрд. евро и да започне да преговаря за облекчение на външния дълг.

Разговорите между гръцкото правителство и кредиторите продължават месеци наред за това откъде трябва да дойдат необходимите за страната допълнителни средства. Кредиторите предлагат те да дойдат от намаляване на пенсиите, а правителството на Алексис Ципрас предпочита те да дойдат от повишаване на данъците и осигуровките.

Днес се провежда и първата среща от втория кръг преговори по спасителния план. Представители на международните кредитори ще се срещнат с финансовия министър Евклидис Цакалотос и с икономическия Йоргос Статакис.

Една от основните теми за разговор ще бъде пенсионната реформа. Ще бъдат обсъдени още данъчните ставки, облагането на приходите от наем и борбата с недекларираните приходи.

Последната национална стачка в Гърция приключи преди дни. Тя доведе до блокада на границата с Гърция, последвана от контраблокада на българските превозвачи, като според транспортния министър Ивайло Московски загубите вероятно ще са в размер на над 10 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!