Борисов размаха пръст на Гърция, превозвачи плашат с контраблокади на границата

OFFNews 27 февруари 2016 в 16:48 7194 7

Борисов размаха пръст на Гърция, превозвачи плашат с контраблокади на границата

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ще предприеме сериозни стъпки спрямо Гърция, ако блокадите на българската граница не престанат. Той даде отсрочка от два дни на протестиращите гръцки фермери на граничния пункт "Кулата-Промахон“ да решат проблема с блокадата на границата.

Помолих и полицаите, с които като бивши колеги имам по-общ език, ако в рамките на два дена не приключат с тези безобразия, защото нямам друга квалификация, Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България, ще считам, че това е насочено срещу България и ще използвам правото си на вето на 7-ми, на извънредния Европейски съвет, срещата ЕС - Турция. Просто няма да отида. Ще отида на границата, за да привлека аз вниманието на всички европейски колеги що за съсед имаме. Така че имат да си мислят няколко дена. Надявам се надлежно да им го предадат, каза Борисов, цитиран от БНР.

Премиерът разговаря от гръцка страна с полицаи, митничари и фермери.

България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно, коментира той.

Пунктовете на българо-гръцката граница са отворени за всички превозни средства, а земеделската техника се изтегля от "Илинден -Ексохи".

След изявленията на българския премиер Съюзът на международните превозвачи съобщи, че е готов за контрапротест, в случай че гръцките фермери не премахнат блокадата най-късно до 09.00 часа на 29 февруари. 

Ако срокът не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт. Няма да бъдат пропускани единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени с гръцка селскостопанска продукция. Тези превозни средства няма да бъдат допускани на територията на Република България, независимо дали нашата страна е дестинация на доставка или се извършва транзитно преминаване през територията ни, се посочва в позиция на превозвачите.

Контраблокадата ще обхване пунктовете „Кулата” – „Промахон”, „Илинден” – Ексохи”, „Капитан Петко войвода” – „Ормениеон”, „Маказа” – „Нимфея”, както и  „Гюешево”, „Логодаж” и ГКПП „Златарево”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови