Над 276 000 нелегални мигранти са влезли в Европейския съюз през 2014 г.

OFFNews 14 януари 2015 в 09:24 1814 1

Над 276 000 нелегални мигранти са влезли в Европейския съюз през 2014 година. Това е със 138 процента повече от 2013 г., съобщи еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес.

207 000 нелегални мигранти са влезли в ЕС от Средиземно море, каза еврокомисарят пред Европейския парламент, където вчера имаше дебати за бедстващите кораби със стотици мигранти, стигащи до бреговете на Италия. От септември над 12 такива плавателни съдове са пристигнали в Европа. Това показва, че трафикантите откриват нови пътища и използват нови методи, продължи Аврамопулос. Това става във време, когато конфликтите в съседство с нас пораждат постоянен приток от бежанци в Европа и той ще продължи, ако Европейският съюз не предприеме решителни и съгласувани действия, предупреди той.

Европейският съюз трябва да засили борбата срещу трафика на хора, като укрепи механизмите и обмяната на информация за дейността на трафикантите и като подобри ефикасността на законовите инструменти, каза еврокомисарят.

"Ние поддържаме тесни контакти с турските власти, за да адаптираме бързо стратегията си, имайки предвид, че Турция стана един от алтернативните пътища за трафикантите", посочи Аврамопулос. Наред с това ЕС и страните членки трябва да изработят заедно програма за настаняване на бежанци и да увеличат броя на местата за сирийски бежанци, ограничен сега до 36 000 за общо 3,5 милиона сирийци, избягали от своята страна.

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че за Европейския съюз е особено важно да се заеме с проблема с Либия, откъдето преминават транзитно повечето мигранти, пристигащи в Италия. "Ако не правим нищо, онова, което говорим за имиграцията е все едно да гледаме дървото, което скрива гората", каза Ренци на пресконференция в Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови