Москва спира финансовата помощ за Украйна, докато не плати дълговете за газ

OFFNews 10 февруари 2014 в 17:04 1490 1

Москва спира финансовата помощ за Украйна, докато не плати дълговете за газ

Русия замразява втория транш от договорената с Украйна финансова помощ от 15 милиарда долара, докато Киев не се издължи за неизплатените доставки на газ.

Това обяви руският финансов министър Антон Силуанов.

Украйна дължи на Русия 2,7 милиарда долара за газ. След оставката на правителството обаче не е ясно с кого трябва да си сътрудничим, допълни Силуанов.

Страната е в критично състояние. Започна обезценяване на националната валута, което е една реакция на провала на икономическата политика, посочи финансовият министър.

В края на януари руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма да преразгледа споразуменията с Украйна, ако властта бъде поета от опозицията. Въпреки това руският държавен глава подчерта, че държи новите управляващи да не доведат украинската икономика до крах.

Изпълняващият длъжността министър на финансите на Украйна Едуард Ставицки обясни, че се надява страната да успее да изплати дълга си за газа до няколко месеца. Пречка за това няма да са дори проблемите в западните региони на Украйна, местните власти на които подкрепят опозицията и спомагат за нарастването на дълга. Правителството ще подкрепи топлоенергийните фирми, които ще платят дълга си към „Нефтогаз“, а той, от своя страна, ще се разплати с „Газпром“, категоричен е Ставицки.

Засега не е ясен въпросът откъде Украйна ще вземе парите, за да се разплати с Русия за газа, както и за заема, пише „Независимая газета“.
ЕС не изключва възможността за финансова помощ за Украйна, но едва ли ще отпусне милиарди, просто за да може Киев да се разплати с Русия, допълва изданието.

Путин обяяи, че според него една нова политическа сила ще избере курс, който може да се окаже опасен за украинската икономика. Още преди появата на такава сила обаче украинската икономика е на ръба на фалита. Ако Русия иска да прави рентабилни инвестиции, не трянва да отпуска на Украйна каквито е да било средства. Щом решението за кредит съществува обаче, явно за Русия е приоритет не икономическата, а политическата рентабилност на инвестициите. След като финансовата помощ е замразена пък, явно Москва се съмнява точно в политическата рентабилност на инвестициите, допълва „Независимая газета“.

В края на 2013 г. на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович беше договорено Москва да инвестира в Украйна 15 милиарда долара в украински ценни книжа и да намали цената на газа за Украйна с 30%.

Русия вече отпусна 3 млрд. долара, които трябва да бъдат прехвърлени до май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови