Мит Ромни разкрива доходите си

OFFNews 23 януари 2012 в 10:30 3503 0

Мит Ромни разкри доходите си Снимка:БГНЕС
Мит Ромни разкри доходите си Снимка:БГНЕС

Кандидатът-президентът на Републиканската партия на Съединените щати Мит Ромни обеща да оповести данъчните си декларации от 2010 и 2011 г.

Той заяви, че данъкът за доходите му е “по-близо до 15%”. Това означава, че Ромни, който е един от най-богатите американци, влизали в битка за Белия дом, плаща много по-ниски данъци от повечето си сънародници, съобщи Ройтерс.

Състоянието на Мит Ромни се оценява на около $270 млн. Той за пръв път коментира въпроса за доходите си, но без да дава подробности до април, когато се подават данъчните декларации.  Това обаче дава основание на опонентите му от Демократическата партия да твърдят, че човек като него трудно може да разбере тревогите на обикновените американци.

Мит Ромни е бивш директор на инвестиционен фонд и губернатор на щата Масачузетс. Неговото признание за 15-те процента данък показва, че голяма част от доходите му идват от капиталови печалби, които в САЩ се облагат по тази ставка. Доходите от обикновени заплати се таксуват с до 35%. Според американците такава огромна разлика не е никак честна. В тази посока насочи критиката си и президентът демократ Барак Обама, който вероятно ще се изправи именно срещу Ромни в битката за Белия дом. “Всеки, който работи, трябва да плаща честен дял. Това включва и милионерите, които внасят данък от 15%, докато народът с по 50, 75 или 100 хиляди долара годишно плаща много повече”, каза Обама.

Мит Ромни е бивш губернатор на щата Масачузетс, син на бивш губернатор на Мичиган и бивш кандидат за президент на САЩ. Ромни е пето поколение мормон, прекарал две години и половина във Франция през 60-те години на миналия век като мисионер. Значителна част от християнските общности в Съединените щати обаче не считат мормоните за християни. Като губернатор на Масачузетс Ромни провежда здравна реформа, която става национална политика на президента Обама. Като бивш предприемач той предлага намаляване на корпоративния данък, на федералните регулации и на държавните разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!