Ромни спечели Айова с 8 гласа преднина

OFFNews 04 януари 2012 в 12:14 1544 0

Ромни спечели Айова с 8 гласа преднина Снимка:БГНЕС
Ромни спечели Айова с 8 гласа преднина Снимка:БГНЕС

Бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни спечели предизборната надпревара на Републиканската партия в Айова само с 8 гласа преднина, съобщиха световните агенции. Кандидатът на републиканците ще трябва да се пребори през ноември с Барак Обама за поста в Белия дом.

Ромни води пред бившия губернатор на Пенсилвания Рик Санторъм. И двамата получиха по 25% подкрепа от имащите право на вот. Трети, с 21 на сто от гласовете, остана критикът на външната и монетарна политика на САЩ Рон Пол. Във вота взеха участие 122 255 души. Вътрешнопартийните избори в щата Айова сложиха началото на изборния маратон за излъчване на претендент за Белия дом на републиканците, който да се изправи срещу настоящия президент Барак Обама. До съвсем скоро Мит Ромни бе смятан за сигурен лидер на републиканците, но през последните седмици подкрепата за него започна да се топи и да нарастват симпатиите за Рон Пол и Рик Санторъм. Проучвания на общественото мнение сочат, че подкрепяният от важни фигури сред републиканците като бившия президент Джордж Буш - старши Ромни би спечелил вота срещу сегашния президент Барак Обама. През следващите шест месеца ще бъдат проведени първични избори във всеки от петдесетте щата. Кандидатът на Републиканската партия ще бъде утвърден през август и ще бъде обявен на на Националната конференция на републиканците на 27 август, три месеца преди президентските избори, които ще са на 6 ноември.

Мит Ромни е бивш губернатор на щата Масачузетс, син на бивш губернатор на Мичиган и бивш кандидат за президент на САЩ. Ромни е пето поколение мормон, прекарал две години и половина във Франция през 60-те години на миналия век  като мисионер. Значителна част от християнските общности в Съединените щати обаче не считат мормоните за християни. Като губернатор на Масачузетс Ромни провежда здравна реформа, която става национална политика на президента Обама. Като бивш предприемач той предлага намаляване на корпоративния данък, на федералните регулации и на държавните разходи.  Изборите за излъчване на кандидати продължават на 10 януари в Ню Хемпшир, на 21 януари в Южна Каролина, на 31 януари във Флорида. На 4 февруари ще се проведат изборни събрания в Невада, щата Мейн, на 7 февруари предстоят изборни събрания в Колорадо и Минесота, а на 6 март ще се състои т.нар. "Супервторник", включващ първични избори и изборни събрания в Охайо, Масачузетс, Джорджия, Оклахома, Тенеси, Върмонт и Вирджиния, Айдахо, Аляска и Северна Дакота и Уайоминг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови