Милиони протестиращи в Германия заради планове за масова депортация

OFFNews 22 януари 2024 в 11:53 2999 0

Протест

Снимка GettyImages

В Германия продължават протестите срещу крайната десница "Алтернатива за Германия" (AfD). През уикенда над един милион души протестираха по улиците на Берлин, Мюнхен, Кьолн и много други градове, след като стана ясно, че членове на партията са обсъждали на тайна среща планове за масови депортации на мигранти, предава Си Ен Ен. Тези обсъждания се сравняват с нацистката ера.

Общественият гняв е продължил през целия уикенд. Тълпи от до 35 000 се събрали във Франкфурт в събота под надслов "Защитавайте демокрацията – Франкфурт срещу AfD“. Хиляди са излезли и в северния град Хановер, съобщи германският вестник Der Spiegel. Огромни тълпи са протестирали и в Щутгард, Дортмунд и Нюрнберг.

В неделя десетки хиляди хора отново излязоха по улиците с митинги в Берлин, Мюнхен и Кьолн, както и в градовете Лайпциг и Дрезден, които се считат за по-традиционни бастиони за гласуване на AfD, според Ройтерс.

Близо 100 000 души са присъствали на митинга в Мюнхен, съобщава местната полиция. 

Германският канцлер Олаф Шолц приветства протестите като "добри и правилни". Във видео обръщение, публикувано в петък вечерта, Шолц казва, че се опитва да си представи "как се чувстват повече от 20 милиона граждани, които имат история на миграция" относно плана за депортиране.

"Генерален план" за депортиране

Много германци са възмутени от съобщенията, че висши членове на "Алтернатива за Германия" са обсъдили "генерален план" за масово депортиране на хора, търсещи убежище.

Събирането на членове на AfD, неонацисти и други крайнодесни екстремисти, се е състояло в хотел край езерото край град Потсдам на 25 ноември миналата година.

Това става ясно едва на 10 януари, когато срещата е била разкрита от мрежата за разследваща журналистика Correctiv, което предизвика вълна от протести в цяла Германия.

В своя доклад, разкриващ частната среща, Correctiv пише, че "събитията, които ще се случат днес в хотел Landhaus Adlon, ще изглеждат като дистопична драма. Само те са истински."

"И те ще покажат какво може да се случи, когато фронтмените на десните екстремистки идеи, представители на "Алтернатива за Германия" и богати симпатизанти се съберат заедно".

В доклада е посочено още, че срещата е трябвало да остане тайна на всяка цена.

Партията отрича подобни планове да са част от нейната политика и ръководството се е опитало да се дистанцира от събирането, наричайки го "частно събитие, а не партийно събитие на AfD".

Алис Вайдел, съпредседателят на партията, обяви в понеделник, че се разделя със своя съветник Роланд Хартвиг, който според Correctiv е участвал в разговорите. AfD каза пред Си Ен Ен, че двамата са се разделили "по взаимно съгласие".

Въпреки това идеята за "план за масово депортиране" беше открито подкрепена от представител на "Алтернатива за Германия" в щата Бранденберг. Депутатът Рене Шпрингер (AfD)  написа в социалната мрежа Х, че "ще върнем чужденците в родината им. Милиони пъти. Това не е таен план. Това е обещание".

"За повече сигурност. За повече справедливост. Да запазим идентичността си. За Германия", пише още той.

Мнозина изтъкват, че планът за масово депортиране напомня за нацистката ера от 1933 до 1945 г., когато милиони са били транспортирани против волята им до концентрационни лагери.

"Плановете за експулсиране на милиони хора напомнят за най-тъмната глава в германската история", написа в Х Кристиан Дюр, лидер на парламентарната група на неолибералната Партия на свободните демократи (FDP).

Рика фон Гирке, говорител и активист, каза, че плановете на AfD "връщат ужасни спомени".

"Има паралели. Определено е време да заемем позиция срещу десницата и да започнем да се противопоставяме на антидемократичните сили."

Тя добавя, че членовете на "Алтернатива за Германия" са "правили конкретни планове за депортиране на милиони хора от Германия. Ние ясно виждаме, че тези планове са нехуманни и са атака срещу нашата демокрация и върховенството на закона и срещу много от нашите съграждани".

 Тази седмица германски политици са обсъдили възможността да се обърнат към конституционния съд с молба да забранята "Алтернатива за Германия".

Германската конституция казва, че партиите, които се стремят да подкопаят свободния демократичен основен ред, трябва да се считат за противоконституционни.

Германският вицеканцлер Робърт Хабек съобщава пред списание Stern, че "щетите ще бъдат огромни".

"Ето защо, ако бъде повдигнато дело, то ще трябва абсолютно 100% да устои в съда. Това е нещо, което трябва да се обмисли много внимателно", добавя той.

Мнозина смятат публичните прояви на реакция срещу AfD за решаващи, тъй като крайнодясната партия наскоро се е радвала на рекордно високи резултати и се очаква да спечели много на регионалните избори в източните провинции Тюрингия, Саксония и Бранденбург тази година.

Според скорошно проучване, публикувано от института за изследване на общественото мнение Forsa, "Алтернатива за Германия" в момента събира над 30% от гласовете и в трите щата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика