Меркел няма да присъства на Деня на победата в Москва заради Украйна

OFFNews 11 март 2015 в 21:10 3656 14

Владимир Путин и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел няма да присъства на празненствата по случай 70 години от Великата Отечествена война на 9 май в Москва.

Това съобщи онлайн изданието на германския седмичник "Ди Цайт", цитиран от АФП, позовавайки се на източници, близки до Меркел.

По данни на източниците в основата на решението на Меркел стояла ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна.

Присъствието на празненствата би било обида към украинското правителство. Но преди всичко Меркел не би могла да си представи да участва във военен парад с руски танкове, които могат да бъдат изпратени някъде в Източна Украйна, допълва изданието.

Германският канцлер обаче все пак ще отиде в Москва. На 10 май заедно с Путин тя ще посети Паметника на незнайния войн и там двамата лидери ще отбележат заедно годишнината от края на Втората световна война.

Меркел е отправила към Путин това предложение по телефона като компромис и той се е съгласил.

Русия традиционно отбелязва Деня на победата над нацистка Германия с военен парад на Червения площад. На събитието обикновено присъстват много чуждестранни лидери. Първият германски канцлер, който отива на парада е Герхард Шрьодер през 2005 г., а Меркел присъстваше през 2010 г.

Заради кризата в Украйна и обвиненията за участие на Москва в нея се очаква тази година много световни лидери да бойкотират военния парад.  

Полският президент Бронислав Коморовски също е отказал поканата, както и държавните глави на Литва, Латвия и Естония.

Според множество международни издания Барак Обама също няма да присъства, не е ясно какво е намерението на френския президент Франсоа Оланд и на британския премиер Дейвид Камерън. 

Очаква се на военния парад да присъства севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!