Меркел на среща с Обама след преговорите в Кремъл

OFFNews 09 февруари 2015 в 15:00 6757 26

Германският канцлер Ангела Меркел ще обсъди с американския президент Барак Обама план за прекратяване на военните действия в Източна Украйна. Това ще се случи на специална среща, организирана във Вашингтон днес, съобщи Би Би Си.

Срещата във Вашингтон идва в момент, в който американското правителство обяви намерението си да изпрати военна техника на украинската армия - ход, на който Меркел се противопостави.

Преди дни Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха първо с украинския президент Петро Порошенко, а след това и с руския му колега Владимир Путин, за да обсъдят подписването на ново споразумение за мир в Украйна. 

В неделя пък те са провели и телефонен разговор, по време на който са се разбрали за провеждане на среща в Минск на 11 февруари.

The Wall Street Journal съобщи, че по време на преговорите Меркел е поставила ултиматум на Путин за прекратяване на огъня в Украйна. Според изданието Меркел е обявила, че ако Русия не приеме мирния план, Германия няма да пречи на плана на САЩ за доставка на оръжие в Украйна.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обаче опроверга тази информация, като посочи, че тонът на преговорите не е бил такъв.

„Никой никога не се е обръщал и при цялото му желание не може да се обръща към президента с ултимативен тон“, подчерта Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!