Меркел, Оланд, Путин и Порошенко сядат на една маса за мирно решение на кризата в Украйна

OFFNews 11 февруари 2015 в 08:24 5694 14

Меркел, Оланд, Путин и Порошенко сядат на една маса за мирно решение на кризата в Украйна

Снимка kremlin.ru

Тази вечер в Минск се очаква дълго отлаганата среща на върха за търсене на мирно уреждане на украинската криза. Ще присъстват лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна, съобщава БНТ.

Определянето на дата за срещата на така наречената “нормандска четворка” беше обект на дипломатически совалки през последния месец. В крайна сметка Ангела Меркел, Владимир Путин, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще седнат около една маса тази вечер в беларуската столица, за да потърсят мирно решение на ситуацията в Източна Украйна. Още в неделя четиримата лидери са обсъдили по телефона част от темите в дневния ред на форума, между които е и съвместна пътна карта за решаване на кризата в Донбас.

Днешната среща на върха бе предшествана от интензивна работа на Контактната група за Украйна, в която участват и представители на двете самоообявили се “народни републики”. Работата на групата протече при закрити врата и в края на заседанията единствено представителят на Донецк, Денис Пушилин направи изявление. Той заяви, че е “рано да се говори за прекратяване на огъня”. Такъв вариант все пак е бил обсъден, заедно с план за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна. Друга тема на разговорите са били форматът на властта в Източна Украйна и провеждането на местни избори в Донецка област.

Междувременно американският президент Барак Обама обсъди по телефона с руския президент Владимир Путин ескалацията на насилието в Източна Украйна и го е приканил да се съгласи на мирно споразумение. Администрацията във Вашингтон съобщи, че са подготвени законопроекти за предоставянето на военна помощ на стойност 1 милиард долара на Украйна, както и допълнителни санкции за Москва в случай, че Кремъл не покаже готовност за мирно решение на украинската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!