Медведев: Референдумът в Крим вече е история, Русия не заслужава наказание

OFFNews 21 март 2014 в 19:10 7085 14

Дмитрий Медведев заедно с Владимир Путин

Референдумът в Крим е вече история. Надяваме се на уважително отношение към волята на нашите хора. Надявам се разумът да надделее в международната общност. Русия не трябва да бъде наказана.

Това се казва в позиция на руския премиер Дмитрий Медведев, публикувана в профила му във Фейсбук днес.

Позицията му съдържа оценки, които са красноречиви за отношението на Русия към Украйна, Крим, Запада и вероятно за влиянието, което е имала тя в украинското управление.

Ето постигна на Медведев, със съкращения:

Днес Руската федерация прие всички необходими решения за присъединяване на Крим и Севастопол. Те са одобрени по установения ред от Събранието на федерацията и Президента на страната В. В. Путин. Това бяха нелеки решения. Политическата и правовата оценка на връщането на исторически части от нашата страна в съвременна Русия достатъчно точно и същевременно емоционално беше дадена от Държавния гласа в неговото Послание. Тя не се нуждае от разшифровка.

Първо. Кризата в украинската държава е неслучайна. И предизвиква у нас най-неприятни усещания. Политическото безсилие на властите, личната слабост и нерешителност на Президента Янукович обрекоха народа на Украйна на големи страдания. Хората, излезли на улицата, имаха право на мирен протест срещу корупцията и произвола на властта. Но това не променя факта, че вземането на властта по пътя на въоръжения метеж е недопустимо. Новата власт няма нужната легитимност.“

Второ. Народът на Крим (руснаци, украинци, татари) на референдума изразиха позицията си. Референдумът е вече история, както и приетите на него решения. Сега е важно да се мисли как
да се гради животът занапред, вземайки предвид възникналите политико-юридически реалности. Това се отнася за всички. За така наречената нова власт в Киев. За ръководствата на западните страни. За Русия и за нейните нови територии“

„И трето. В историята на страните, народите и цели континенти има сложни ситуации. Отлично помня август 2008 г., когато ми се наложи да взема решение за употреба на руските въоръжени сили на територията на чужда държава. А след това и да призная независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Трудни решения. Но последвалото развитие на събитията доказа: друг път нямаше.

Тогава на международната общност също се наложи да обсъжда въпроса как да гради отношенията с Русия. И трябва да признаем, че нашите партньори успяха да намерят балансирана линия на поведение към Русия в този период. Надявам се, че разумът ще надделее и сега.

Русия не трябва да бъде наказвана. Но с Русия могат да се изградят правилни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!