Малтретирани саудитски активистки се изправят пред съда днес

Василена Иванова Последна промяна на 17 април 2019 в 12:04 2092 0

Луджаин ал-Хатлул

Снимка Ройтерс

Най-видните активистки за правата на жените в Саудитска Арабия трябва да се явят в съда в Рияд днес, предава Би Би Си. Жените бяха арестувани миналия май по обвинения в различни престъпления, включително шпионаж.

Миналия юни те проведоха кампания за прекратяване на мъжката система за настойничество в страната и с искане за правото да шофират. Оттогава насам се появиха ужасяващи подробности за малтретирането им от страна на саудитските власти.

Във вторник Валид ал-Хатлул, брат на една от най-известните активистки Луджаин ал-Хатлул, каза пред Би Би Си, че след ареста на сестра му тя е била откарана на тайно място близо до затвора в Дхабан в Джида. Свалили я в мазе и я подложили на мъчения и токов удар.

През февруари британски депутати проведоха разследване, подкрепено от редица международни правозащитни организации, по обвиненията в малтретиране на Хатлул и други активистки. Те заключиха, че твърденията са достоверни. През март Съветът на ООН по правата на човека призова за тяхното освобождаване и повече от 30 държави, включително всичките 28  членки на ЕС, подписаха изявление, в което осъждат продължителното им задържане. Саудитското правителство обаче казва, че задържаните жени се ползват от всички права, които им се предоставят по саудитското право.

Г-н Хатлул добавя, че всичко за ареста и задържането на сестра му е било обгърнато в тайна и че в целия съдебен процес липсва прозрачност. Едва през ноември 2018 г. той и семейството му разбират какво е обвинението. То включва "кандидатстване за работа в ООН и контакт с организации за правата на човека". Той добави, че прокуратурата не е представила никакви доказателства в подкрепа на твърденията си за шпионаж.

Докато Саудитска Арабия отхвърля всякаква критика към съдебната система, настоявайки, че тя се основава на шериата (ислямското право), на практика тя винаги е била непрозрачна, с произволни съдебни решения, често издавани по прищявка на съдия.

Този случай привлече особено широко международно осъждане и се разглежда като „вреден“ за репутацията на противоречивия принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия.

Какво следва за активистите

Следващият етап от процеса срещу Луджаин ал-Хатлул и останалите подсъдими е отговорът на съдията по тяхната защита, която вече е била представена. Брат ѝ казва, че семейството им е много притеснено какво ще се случи по-нататък, и поради липсата на прозрачност. Той споделя, че сестра му се справя въпреки всичко, но е обезсърчена, че саудитските власти досега не са разследвали жалбите ѝ за изтезания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови