Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МААЕ е изгубила контакт със системите за следене и в Запорожката АЕЦ в Украйна

OFFNews 10 март 2022 в 08:10 2506 1

Снимка Уикипедия

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е загубила контакт с дистанционните системи, които следят ядрения материал в Запорожката атомна централа в Украйна, съобщи Ройтерс. 

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа и е в ръцете на Русия от миналата седмица, когато в сграда близо до централата избухна пожар след сраженията между руски и украински сили, припомня БТА. 

Ден по-рано МААЕ съобщи, че системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност. АЕЦ Чернобил, където през 1986 г. стана най-голямата ядрена авария в света, бе превзета от руските сили миналия месец. 

Двете атомни централи се управляват от украински персонал при условия, които според МААЕ застрашават безопасността на съоръженията.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е притеснен от внезапното спиране на потока от данни от двете централи към организацията, базирана във Виена. МААЕ посочва, че остава неясно на какво се дължи това. Предаването на информация от другите атомни централи на Украйна продължава.

Операторът на Запорожката АЕЦ е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение са повредени и не работят. На централата й е достатъчен и един електропровод, а пети такъв е на стендбай. В допълнение централата разполага и с дизелови генератори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!