АЕЦ в Чернобил е изключена, персоналът й е на дежурство от 2 седмици (обновена)

Руските сили принуждават екипа на Запорожката АЕЦ да запише обръщение, което да използват с пропагандна цел, заяви украинският министър на енергетиката

OFFNews 09 март 2022 в 13:21 2886 0

Атомната електроцентрала в Чернобил е напълно изключена, съобщи УНИАН. 

Ремонтни дейности и възобновяване на електрозахранването са невъзможни, заради бойните действия. Украинското енергодружество следи ситуацията и ще информира за всички промени, се казва в съобщение на компанията, цитирано от украинската агенция. 

Системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил в Украйна, които бяха превзети от руски сили миналия месец, са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност, съобщи вчера Ройтерс, като цитира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). 

Персоналът на централата не е сменян от две седмици, екипът от около 210 техници и персонал по безопасността са на дежурство в АЕЦ в Чернобил още от деня преди руските войски да превземат обекта. 

Руските сили принуждават персонала на Запорожката атомна електроцентрала да запише обръщение, което да използват с пропагандни цели, заяви украинският министър на енергетиката Херман Халушченко, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руските сили установиха контрол върху Запорожката АЕЦ, която е най-голяма атомна електроцентрала в Европа, след като я атакуваха в петък. При нападението избухна пожар на територията на централата, който породи опасения, че конфликтът в Украйна може да доведе до ядрена катастрофа. Пожарът бе потушен и стана ясно, че не е имало изтичане на радиация.

Халушченко заяви, че около 500 руски войници и 50 единици бойна техника са на територията на централата. По думите му персоналът на Запорожката АЕЦ е "физически и емоционално изтощен".

"В момента ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала се наблюдава съвместно от руски военни, украински специалисти, цивилен персонал на централата и Националната гвардия на тази страна", каза днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

"Руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета изключително с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват. Като собственик на развита ядрена индустрия Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира безопасността на ядрените съоръжения в Украйна", каза  още Захарова. 

По-късно днес следобед Международната агенция за атомна енергетика съобщи, че е била информирана за ситуацията от украинските власти, но за момента няма опасност: "Украйна информира Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) за загубата на електроенергия в Чернобилската атомна електроцентрала. (...) в този случай МААЕ не вижда критично въздействие върху безопасността."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews